USA/Danske: Svær rentebeslutning og ulden meddelelse

Den amerikanske centralbank (Fed) står foran en svær rentebeslutning i tirsdag aften, og det vil afspejle sig i den efterfølgende pressemeddelelse. Der er lagt op til en lidt vævende beskrivelse af situationen i amerikanske økonomi.

- Jeg tror, at pressemeddelelsen vil være mere uklar end sidste gang. Fed vil holde døren åben for yderligere rentenedsættelser, men de vil ikke love noget. De vil aller helst se tiden an, siger økonom Peter Possing Andersen fra Danske Bank til RB-Børsen.

Det store problem er, at finanskrisen er dukket op i USA igen med 2. rundeeffekter i et endnu ukendt omfang. Samtidig gør årsskiftet rentebeslutningen ekstra vanskelig, da der hersker stor usikkerhed om, hvor meget likviditet bankerne reelt har brug for til nytår, og dermed hvilken rente, de vil give.

Centralbanken var ellers ganske klar i mælet efter rentemødet i oktober, og alle ventede, at USA's rente ville forblive, hvor den var. Så kom 2. runde-effekterne, og medlemmerne af USA's pengepolitiske komite måtte ændre standpunkt via diverse taler og interviews. Derfor er der nu lagt op til en rentenedsættelse på 0,25 pct. på tirsdagens møde, om end en fjerdedel af markedsdeltagerne mandag middag venter en nedsættelse på hele 0,5 pct.point.

- I fredags var der 35 pct., som ventede en nedsættelse på 0,5 pct.point, men arbejdsmarkedsrapporten fredag eftermiddag har rykket det, bemærker Peter Possing Andersen.

Rapporten bekræfter, at det amerikanske arbejdsmarked er solidt, og den indikerer dermed et mindre behov for at støtte væksten med en rentenedsættelse. Omvendt er der ingen tvivl om, hvilken retning amerikansk økonomi følger. En økonomisk afmatning er så godt som sikker, og det er ikke kun på grund af finanskrisen.

- USA's vækst i 2. kvartal og 3. kvartal har været ekstrem stærk med vækstrater over 4 pct., men vi kommer til at se en pæn opbremsning, og venter en vækstrate omkring 1 pct. i både 4. kvartal 2007 og 1. kvartal 2008, siger Peter Possing Andersen.

- Vi ser en halvhård landing, og det er ikke kun kreditkrisens skyld. Der er også et svagt boligmarked og de meget høje olie- og energipriser. Sjældent har USA stået over for så stærke negative faktorer, tilføjer han.

De seneste økonomiske nøgletal for USA underbygger teorien om, at økonomien er på vej ned i gear.

Danske Bank venter, at Fed nedsætter renten med 0,25 pct.point til 4,25 pct. på tirsdagens møde. Herefer følger to yderligere rentenedsættelser, så renten ligger på 3,75 pct. om et halvt år, og det vil så være alt for denne omgang.

- Vi tror, at Fed vil nedsætte renten gradvist. De vil helst vente, til de har lidt mere information, men kreditkrisen har presset dem til at reagere nu. På enkelte markeder, er det endnu værre nu, end da krisen ellers var værst i september, siger Peter Possing Andersen.

Han vil ikke udelukke, at Fed vælger at nedsætte Fed-renten med 0,25 pct.point, og særskilt at nedsætte diskontoen med 0,5 pct. point. Dermed kan Fed løse problemet med nytårslikviditeten, men det er ikke Danske Banks hovedscenario.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )