USA/aktier: Store kursfald på frygt for at skatteforslag falder

De store amerikanske aktieindeks lukkede med kursfald torsdag, og S&P 500 tog det største enkeltdags dyk i en måned, da investorens bekymringer over potentielle knaster i republikanernes skattereform mere end opvejede optimismen over stærke detailsalgsdata.

Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset lukkede torsdag med et tab på 0,4 pct. i 2652,01. Det var også slut med rekordrækken i Dow Jones-indekset, der sluttede med et drop på 0,3 pct. til 24.508,66. Nasdaq-indekset endte med et fald på knap 0,3 pct. i 6856,53.

Fredag morgen ser det umiddelbart lidt bedre ud for de amerikanske indeks. Futures på de tre hovedindeks ligger med stigninger på 0,1 pct.

Selvom Kongressens republikanere havde indgået en aftale om den endelige udformning af skattereformen onsdag, oplyste to republikanske senatorer - Marco Rubio og Mike Lee - torsdag, at de ikke vil bakke op om lovforslaget uden ændringer i børnefradraget.

Det republikanske skattelovforslag har i stigende grad udviklet sig til gavn for virksomheder og velhavende skatteydere, hvilket er en tendens, som nogle politikere ser med voksende bekymring på.

Hos aktieinvestorerne er den største bekymring, at aktierne kan styrtdykke, hvis lovforslaget falder til jorden.

»Den sidste katalysator, der er tilbage i år, er skattereformen. Alle markedsbevægelser er baseret på den skiftende sandsynlighed for en gennemførsel«, siger handelschef Michael Antonelli fra Robert W. Baird i Milwaukee til Reuters.

Torsdagens kursfald kom trods et stærkere end forudset detailsalg i november.

Salget steg 0,8 pct. på månedsbasis, mens økonomerne havde ventet en stigning på 0,3 pct.

»Frygt for at de ikke kan få skattelettelserne over målstregen, kan få markedet til at falde på trods af et stærkt detailsalg og andre gode økonomiske data«, siger senioranalytiker Kim Forrest fra Fort Pitt Capital Group i Pittsburgh til Reuters.

GODE SALGSDATA OG DISNEY-FOX-AFTALE

De gode detailsalgsdata var medårsag til, at forbrugsgoder som eneste undersegment i S&P 500 endte dagen i positivt territorium efter en stigning på knap 0,3 pct.

Størst indvirkning havde dog en endelig overtagelsesaftale mellem Walt Disney og 21st Century Fox om Fox' aktiver for 52,4 mia. dollar betalt med aktier i Disney. Fox' aktie steg 6,5 pct., mens Disney øgede 2,8 pct.

De ti øvrige underindeks i S&P 500-indekset var den rene jammer og elende. Fra it-sektorens fald på beskedne 0,1 pct. over finansaktiernes dyk på 0,7 pct. til det bundskrabende råvaresegment, der droppede 1,1 pct., var der ikke meget optimisme at hente.

Også telesektoren lå i højrødt, efter kommunikationskommissionen, U.S. Federal Communications Commission, torsdag stemte for at ophæve de regler, der har til formål at sikre et frit og åbent internet. Det åbner for en nærkamp ved domstolene, der potentielt kan omkalfatre det digitale landskab. Telesektoren faldt 0,9 pct.

Sundhedssektoren havde dagens næstringeste udvikling med et fald på knap 1,1 pct. Blandt andet Valeant Pharmaceuticals måtte bide i græsset med et drop på 11 pct., efter at JPMorgan nedjusterede aktien fra "neutral" til "undervægt".