USA/aktier: Gode regnskaber og ny lempelse gav solid slutspurt

De amerikanske aktiemarkeder satte ind med en veritabel slutspurt fredag, hvor såvel gode regnskaber som indikationer om nye lempelser fra Den Europæiske Centralbanks side fik investorerne til at gå til makronerne, inden markedet stilnede af ud på eftermiddagen.

Foto: BRENDAN MCDERMID.
Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset sluttede fredag med en stigning på 0,4 pct. til 2089,17, mens de tunge aktier i Dow Jones øgede 0,5 pct. til 17.823,81. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens største stigning på 0,6 pct. i 5104,92.

Omsætningen på New York Stock Exchange steg til 750 mio. aktien, mens der var en lille nedgang i omsætningen på Nasdaq-børsen til 1,6 mia. aktier.

- Markedet går op, da investorerne er ved at vænne sig til ideen om en forestående renteforhøjelse, på grund af at økonomien er kommet sig. Jeg tror ikke, at investorerne var positioneret til det, da ugen startede, og det bidrager til de solide stigninger, vurderer aktiechef Michael James fra Wedbush Securities i Los Angeles over for Bloomberg News.

Med fredagens stigninger gav S&P-indekset i ugens løb 3,3 pct. tilbage til investorerne, mens Dow Jones steg 3,4 pct. og Nasdaq er øgede 3,6 pct.

En del af stigningerne forklares med fredagens erklæring fra Den Europæiske Centralbanks topchef, Mario Draghi, der fortolkedes som indikationer på yderligere stimulerende foranstaltninger på det kommende rentemøde i ECB 3. december.

Det skete med en bemærkning om, at banken vil gøre, hvad der er nødvendigt, for at nå sit inflationsmål. Næppe nogen overraskelse, men blot en gentagelse af tidligere udtalelser, der dog alligevel var nok til at få investorerne op på mærkerne.

Især detailhandlen og de forbrugerrelaterede aktier fik glæde af den positive stemning. S&P-segmentet steg 1,2 pct., og det var femte dag i træk med stigninger.

Sportsudstyrskoncernen Nike besluttede efter børstid torsdag at købe egne aktier for 12 mia. dollar over en fireårig periode. Samtidig gennemføres et aktiesplit i forholdet 2:1, og udbyttet øges til 32 cent fra 28 cent per aktie. Nike-aktien steg 5,5 pct.

Kollegaen Foot Locker fremlagde et stærkt regnskab, der sendte skokædens aktier i vejret med 5,7 pct.

Også modetøjskoncernen Abercrombie & Fitch gjorde Foot Locker kunststykket efter og leverede et stærkt regnskab. Aktien steg ikke mindre end 25 pct.
Og Gap, der trods en nedjustering sent torsdag stod til øretæver, fik medvind på 7,5 pct.

I den modsatte ende af skalaen lå olie- og energiselskaberne efter nye prisfald i råvaremarkedet. Southwestern Energy Co. og Chesapeake Energy faldt henholdsvis 5,6 pct. og 5,9 pct. til det laveste niveau i mere end ti år, mens Chevron klarede sig med et fald på 2 pct. for tredje gang i løbet af fire dage.

Helt galt gik det fastfoodkæden Chipotle Mexican Grill, der har fået det amerikanske Center for Disease Control på nakken. Selskabets restauranter i adskillige stater har påført gæster sygdomme relateret til e.coli bakterier. Aktien faldt 12 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden mandag morgen med marginale stigninger på under 0,1 pct.