USA vrisser ad Kina i aktie-panikkens efterspil

Den amerikanske finansminister, Jack Lew, langer ud efter Kina i efterspillet om sensommerens aktiepanik. Kinas mange devalueringer var det, der udløste den globale uro, mener amerikanerne.

Den amerikanske finansminister, Jack Lew, retter skarp kritik mod Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er knas på linjen mellem USA og Kina efter en sensommer fyldt med aktiepanik på de globale markeder.

Amerikanerne er med på, at den kinesiske regering skal gennemføre reformer af landets økonomi, men mener, at de kinesiske myndigheders heftige og næsten daglige aktivitet på både aktie- og valutamarkedet har forværret aktieuroen.

Kina devaluerede i august sin valuta af flere omgange og har siden november sænket renten ikke mindre end fem gange.

»De må forstå, at de sender bestemte signaler med måden, de gennemfører ændringer og offentliggør dem på. Og de må gøre det klart, at landet bevæger sig i en positiv retning. Og vi vil holde dem ansvarlige,« siger den amerikanske finansminister Jack Lew i et interview med CNBC.

Under weekendens G20-topmøde i Ankara leverede chefen for den kinesiske centralbank lidt af en indrømmelse i forhold til den diskussion. Ifølge den japanske finansminister Taro Aso gentog centralbank-chefen flere gange, at den kinesiske aktieboble er bristet.

De seneste måneder er de kinesiske aktier faldet med omkring 40 pct. fra toppen, men er dog stadig oppe med omkring 50 pct. siden markedsliberaliseringen i fjor.

»Hovedårsagen til den bratte opstigning var ikke en bedre global eller kinesisk vækst eller stigende indtjeningsforventninger hos de kinesiske selskaber, men derimod en markedsliberalisering for udenlandske investorer. Efterfølgende tog kinesiske indlændinge »over« og gav udviklingen ekstra muskler og kraft,« skriver Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, i en analyse.

Nordnet-økonomen vurderer, at danske investorer primært vil blive berørt af udviklingen, hvis de direkte har investeret i kinesiske aktier.

»Opturen i Kina havde ingen betydelig effekt for de globale aktiemarkeder. Derfor bør nedturen tilsvarende heller ikke have det,« skriver han.