USA: Stærk slutspurt sikrede positiv lukning

De amerikanske aktier lukkede i positivt territorium mandag efter en stærk slutspurt på Wall Street.

Læs mere
Fold sammen

Markedet lukkede på dagens højeste niveau efter signaler fra de kinesiske myndigheder om nye lempelser. Slutspurten neutraliserede de ellers negative effekter af fortsat faldende oliepriser.

S&P 500-indekset sluttede mandag med en stigning på 0,8 pct. til 2021,15. De tunge aktier i Dow Jones øgede 0,7 pct. til 17.251,62, og teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset klarede sig gennem dagen med et plus på godt 0,9 pct. til 4968,92.

- Efter nedturen i sidste uge kan der skabes en smule merværdi. Der er også snak om stimulus fra Kina. Det er fragmenteret, men det er et signal om deres vilje til at forhindre yderligere afmatning. Sæsonmæssigt set har aktierne tendens til få en smule medvind ved årets udgang, siger chef investeringsstrateg Jim McDonald fra Nothern Trust Corp i Chicago til Bloomberg News.

Næsten alle segmenter i S&P-indekset steg. Dagens bedste papirer var i finans- og teknologivirksomhederne, hvor stigningerne kom fra de laveste niveauer siden oktober.

Blandt de største selskaber steg Apple 1,2 pct. efter indgåelse af et forlig med Ericsson vedrørende en tvist omkring et patent. De to selskaber har nu indgået en licensaftale, og de dropper dermed det gensidige søgsmål.

I finanssektoren var det JPMorgan Chase & Co, der lå i spids med en stigning på 1,8 pct.

Råvareselskaberne steg efter tegn på, at de kinesiske myndigheder mener det alvorligt, når de siger, at den igangværende økonomiske afmatning skal tæmmes. Fra Beijing lød det, at den monetære politik skal være mere "fleksibel", og at finanspolitikken skal være mere "insisterende" for at bekæmpe opbremsningen i verdens næststørste økonomi.

Det gjaldt dog ikke oliekoncernerne, der igen var plaget af faldende oliepriser. Det gik især ud over Chevron, der dykkede 0,6 pct., mens Exxon Mobil klarede sig med et marginalt fald under 0,1 pct.

På selskabsfronten fik Walt Disney-koncernens aktie medvind i åbningsfasen fra premieren på den seneste Star Wars-film. Filmen satte rekord med et salgstal på 238 mio. dollar alene i USA og Canada. Den høje åbning fik dog lokket gevinstsultne investorer frem, og et efterfølgende udsalg sendte aktien til et samlet fald over dagen på 1,1 pct.

Halvlederselskaberne havde den bedste dag i flere uger. Avago Technologies steg 3 pct. efter en opjustering fra storbanken Royal Bank of Canada, der opgraderede selskabet til en af ​​deres top-valg i 2016. Det trak First Solar og Micron Technology med op med næsten samme pct.sats.

I sundhedssektoren var der bud efter Tenet Healthcare og HCA Holdings. Officielt forlød det, at omkring 6 mio. amerikanere har tilmeldt sig Obamacare-dækning for næste år, hvilket blev set som et godt tegn efter en stigende bekymring for, at sektorens udbytte af sundhedsprogrammet var aftagende. Tenen steg 11,6 pct., og HCA Holdings øgede 4,8 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden tirsdag morgen med stigninger på omkring 0,1 pct.