USA: Solide data og håb om skattereform gav stigninger

De amerikanske aktier lukkede i positivt territorium onsdag efter gevinster i de finansielle aktier grundet stigende forventninger til en renteforhøjelse i december, samt håb om at præsident Donald Trump kan få held med sin skattereform.

Arkivfoto. De amerikanske aktier lukkede i positivt territorium onsdag efter gevinster i de finansielle aktier grundet stigende forventninger til en renteforhøjelse i december, samt håb om at præsident Donald Trump kan få held med sin skattereform. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

De amerikanske aktier lukkede i positivt territorium onsdag efter gevinster i de finansielle aktier grundet stigende forventninger til en renteforhøjelse i december, samt håb om at præsident Donald Trump kan få held med sin skattereform.

Samtidig opretholdt ordreindgangen for varige goder den opadgående tendens, hvilket peger på en underliggende styrke i økonomien.

Onsdag sluttede S&P 500-indekset med et plus på 0,4 pct. i 2507,04. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et plus på 0,3 pct. i 22.340,71, mens Nasdaq-indekset blev dagens topscorer med en gevinst på knap 1,2 pct. i 6453,26.

Investorernes begejstring kunne også aflæses i Chicago-børsens VIX-indeks, der viste faldende tendens dagen igennem.

Fra politisk side talte præsident Donald Trump om den største skattereform i tre årtier med væsentlige reduktioner i såvel personskatten som i virksomhedsskatten. Trump gav dog kun beskedne detaljer om, hvordan de mange reduktioner skal finansieres uden at accelerere det i forvejen massive føderale underskud.

»For første gang siden vi fik Trumps regering, ser det ud til, at der i stigende grad er mulighed for, at skattereformer går igennem,« siger seniorporteføljemanager Thomas Martin fra Globalt Investments i Atlanta, Georgia, til Reuters.

Skattereform-forslaget vil især komme de mindre virksomheder til gode, hvilket betød en kraftig stigning i Small Cap-aktierne. Russell 2000-indekset steg knap 2 pct. efter den bedste dag i et halvt år.

Torsdag morgen er det slut med de positive vinde, idet de amerikanske futures viger en anelse.

ØKONOMI I FREMGANG

Den amerikanske ordreindgang på varige forbrugsgoder overraskede med en stigning på 1,7 pct. i august, hvor der var forudset en stigning på 1 pct.

Renset for transportsektoren var stigningen som ventet på 0,2 pct.

Dataene, kombineret med kommentarer fra centralbankchef Janet Yellen tirsdag, har øget forventningerne til en forestående renteforhøjelse fra Federal Reserves side, hvilket var positivt for finansaktierne.

FINANS I TOP

Den øgede sandsynlighed for en renteforhøjelse i år, der ifølge CME Groups data nu er på omkring 78 pct. mod blot 73 pct. for en uge siden, sendte finanssektoren mod nye højder.

»Når renten går op, bevæger bankernes aktiekurs sig. For hvis renterne stiger bæredygtigt, kan de begynde at tjene gode penge,« siger seniorporteføljeforvalter Thomas Martin fra hos Globalt Investments i Atlanta, Georgia.

Bank of America, JPMorgan og Citigroup steg mellem 1,6 pct. og 2,4 pct., og på sektorbasis var der tale om en stigning på 1,3 pct.

Også it-papirerne gjorde det godt i onsdagens marked. Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, lukkede henholdsvis 2,1 pct. og 2,4 pct. højere, mens Apple føjede 0,7 pct. til aktiekursen.

De rentefølsomme og udbyttebetalende sektorer blev til gengæld sendt ned. Forsyningsselskaberne faldt 1,3 pct., og fast ejendom dykkede 0,8 pct.

Kursfald var der også til et af dagens fokusselskaber. Nike droppede 1,9 pct. efter annonceringen af den laveste kvartalsvise omsætningsvækst i syv år - en væksttakt, der ventes at vise yderlige nedgang.