USA: Små stigninger var nok til rekordrække

De amerikanske aktier lukkede i rekordterritorium onsdag trods investorernes fravalg af Apple. It-giganten dykkede efter en produktlancering, der ikke længere kunne leve op til tidligere tiders præsentationsbegejstring, og i det store og hele skuffede investorerne.

Foto: JOSH EDELSON.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier lukkede i rekordterritorium onsdag trods investorernes fravalg af Apple. It-giganten dykkede efter en produktlancering, der ikke længere kunne leve op til tidligere tiders præsentationsbegejstring, og i det store og hele skuffede investorerne.

Onsdag sluttede S&P 500-indekset med et plus på knap 0,1 pct. i 2498,37. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med en gevinst på 0,2 pct. til 22.158,18, mens Nasdaq-indekset endte dagen med en gevinst på knap 0,1 pct. i 6460,19.

Dagens rekorder forlænger rækker af nye toppe på trods af de mange tilbageslag forårsaget af den gentagne uro i Det Hvide Hus, spekulationer om timingen af nye amerikanske renteforhøjelser, voksende tvivl om præsident Trumps evne til at gennemføre de forretningsvenlige reformer og de seneste bekymringer over Nordkoreas atomvåbenkapacitet.

S&P 500 er steget 11,6 pct. i år og handles nu til 17,6 gange den forventede indtjening, hvilket skal ses i forhold til et, ifølge Thomson Reuters, 10-årigt gennemsnit på 14,3.

Torsdag morgen handles de amerikanske aktiefutures med fald på godt 0,1 pct.

Onsdagens nøgletal viste en stigning i producentpriserne på 0,2 pct. på månedsbasis og en stigning på 2,4 pct. på årsbasis i august.

Økonomerne havde ventet en stigning på henholdsvis 0,3 pct. og 2,5 pct.

Ser man på udviklingen eksklusive fødevarer og energi, kerneproducentpriserne, var stigningen på 0,1 pct. måned til måned, mens den årlige stigningstakt var på 2,0 pct.

Der var ventet stigninger på 0,2 pct. og 2,1 pct.

ENERGISEGMENTET BAR FREMGANGEN

Der var stigninger i 5 af de 11 undergrupper i S&P 500-indekset, hvor især energiaktierne var et bærende element.

En oliepris på knap 50 dollar per tønde for den amerikanske referenceolie gav anledning til gevinster i blandt andet Chevron på 1,5 pct., hvilket var med til at løfte hele energisektoren med 1,2 pct.

Også telesektoren og varige forbrugsgoder klarede sig pænt med stigninger på sektorbasis på 0,7-0,8 pct.

Det var dog ikke Apple, der holdt hånden under forbrugsgoderne. Aktien faldt 0,8 pct. efter bekymringer i relation til prisen på selskabets nyligt offentliggjorte iPhone X, der anses for at være for dyr, samt en lancering i november, der ligger senere end forventet. Og med en kursstigning på 37 pct. i år fandt nogle investorer tiden inde til at inkassere gevinsten.

- Apple er i et vist omfang en "sælg på nyheder-aktie". Der er bygget store forventninger ind i aktiekursen, siger strateg Art Hogan fra Wunderlich Securities i New York til Reuters.

Nederst i S&P 500-indekset lå de defensive papirer i forsyningssektoren og ejendomsselskaberne. De to grupper faldt henholdsvis 0,5 pct. og 0,4 pct.

Blandt de mere positive aktier var stormagasinkæden Nordstrom. Ifølge medierapporter vil familien bag Nordstrom-kæden gå sammen med kapitalfonden Leonard Green & Partners for at købe de øvrige aktionærer ud og afnotere selskabet. Det gav en aktiestigning på 6 pct.