USA: Små stigninger lillejuleaftens dag

De amerikanske aktier lukkede med små plusser lillejuleaftens dag, hvilket sikrede en positiv udvikling i ugen som helhed.

Læs mere
Fold sammen

Det brede S&P 500-indeks sluttede fredag med en stigning på 0,1 pct. til 2263,79, og Dow Jones med de store traditionelle industriselskaber øgede knap 0,1 pct. og lukkede i 19.933,81, mens Nasdaq-papirerne steg 0,3 pct. til 5462,69.

Dermed gav ugen op til jul en samlet gevinst i S&P 500-indekset på knap 0,3 pct., mens det for Dow Jones-indeksets vedkommende blev til et plus på knap 0,5 pct. Nasdaq-indekset endte også med en gevinst til investorerne på knap 0,5 pct.

- Det hele handler om helligdagene, som har været temaet hele ugen. Der har været et stort fald i omsætning og en reduktion i volatiliteten, og så har vi haft en temmelig god periode siden valget, så vi tager en pause, hvilket er godt, siger handelschef Frank Davis fra LEK Securities i New York til Market Watch.

Mandag, hvor de fleste asiatiske markeder var åbne, lukkede aktieindeksene med generelle kursfald, mens handlen tirsdag morgen har neutraliseret mandagens fald. De amerikanske aktiefutures ligger tirsdag morgen med små kursfald under 0,1 pct.

Fredagens nøgletal kom blandt andet fra boligmarkedet, hvor salget af nye boliger i november udviklede sig bedre end forudset.

Salget blev opgjort til 592.000 enheder på årlig basis mod 563.000 måneden før. Der var ventet et salg på 575.000 enheder ifølge et estimat fra Bloomberg News.

På månedsbasis steg salget af nye boliger med 5,2 pct., hvor økonomerne havde ventet en stigning på 2,1 pct. efter et fald på 1,4 pct. måneden før.

Der kom også forbrugertillid fra University of Michigan, hvis indikator landede på 98,2 i den endelige opgørelse. Det var 0,2 pct.point mere end den foreløbige aflæsning.

Analytikerne havde ventet et endeligt resultat på indeks 98,0.

Kun små udsving

Der var ikke meget spræl i markedet på sektorbasis, idet kun farma- og biotekselskaberne med et plus på 0,8 pct. viste et mærkbart udsving.

Næsten samtlige store medicinalselskaber lukkede med pæne stigninger. Kun Merck skilte sig ud blandt de 60 koncerner i segmentet "health care" med et minimalt minus ved lukketid.

Ellers var der varierende stigninger på omkring 0,1 pct. i forbrugerselskaberne, finanshusene, råvareproducenterne, teleselskaberne, it-koncernerne og industriaktierne.

Kun energi og varige forbrugsgoder dykkede med fald på omkring 0,2 pct. til begge undergrupper.

Blandt selskaberne var der kursfald i Lockheed Martin. Koncernen, der blandt andet producerer militære kampfly, kom under pres fra åbningen fredag, efter at USA's kommende præsident, Donald Trump, med en opdatering på Twitter bleklagede sig over priserne på producentens F-35-kampfly.

- Baseret på de enorme omkostninger og budgetoverskridelser for Lockheed Martin F-35 har jeg bedt Boeing komme med en prissammenligning for F-18 Super Hornet (Boeings jetkampfly, red.), lyder tweetet fra Donald Trump.

Tweetet kostede Lockheed Martin 1,3 pct., mens Boeings aktionærer til gengæld vandt 0,2 pct.