USA: Sekundære lånemarkedsproblem er midlertidigt - Danske

 

Det sekundære lånemarked i USA har fået sig nogle gevaldige slag, og det har sat sit præg på onsdagens øvrige markeder. Der er tale om et amerikansk fænomen med lån på dårligere vilkår, fordi de ydes til forbrugere med lav kreditværdighed.

 

Cheføkonom hos Danske Bank, Carsten Valgreen, vurderer dog, at der er tale om et fænomen, som på kort sigt stadig vil skabe nervøsitet i markederne, men som på det lange sigt ikke får nogen effekt af betydning.

 

- Når alt kommer til alt vil historien om det sekundære lånemarked ikke udgøre et større og varigt problem efter vores vurdering, skriver Carsten Valgreen i en kommentar til udviklingen.

 

Han anfører, at bekymringerne for udviklingen på det sekundære lånemarked kan skade andre markeder også uden for den amerikanske realkreditsektor, og skriver:

 

- Det vil vare nogle dage endnu, og det kan endda føre til en mere vidtgående bølge af risikoaversion i de kommende uger, men vi tvivler stadig på, at det sekundære lånemarkeds problemer er store nok til at have varige makroøkonomiske effekter eller markedseffekter.

 

Tirsdag nedjusterede de internationale kreditvurderingsinstitutter Standard & Poor's og Moody's begge deres vurdering af obligationer baseret på de sekundære lån.

 

Sekundære lån er amerikanske lån på dårlige vilkår. De er rettet mod forbrugere, der ikke har tilstrækkelig høj kreditværdighed til at låne på gunstigere vilkår. Renten vil typisk ligge 2-3 pct.point højere end på almindelige lån, men det varierer meget, og en stor andel af lånene har variabel rente.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )