USA: Rentenedsættelse på 0,25 pct.point som ventet

Som ventet valgte den amerikanske centralbank (Fed) tirsdag aften at sætte renten ned fra 4,50 pct. til 4,25 pct.

Hermed har Fed sænket renten med i alt 1 pct.-point siden september

Fed undlod andre tiltag for at lette presset på kredit- og pengemarkederne. Diskontorenten, som er den rente, bankerne kan låne penge til hos Fed, blev også nedsat med 0,25 pct.-point, hvor der var forventninger om, at den kunne være blevet sat ned med 0,50 pct-point. Heller ikke låneperioden i diskontovinduet blev udvidet, og der ikke blev åbnet op for andre former for sikkerhedsstillelse.

- Det er lidt af en skuffelse, at Fed ikke forsøger at komme problemerne på kreditmarkederne, og det øger frygten for, at kreditkrisen kan trække længere ud, noterer cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen i en kommentar til rentenedsættelse.

- Den medfølgende presemeddelelse bød heller ikke på de helt store lyspunkter, hvis man havde forventet at Fed vill anlægge en mere blød tone, hedder det videre i kommentaren fra Jes Asmussen, som konkluderer, at "Fed lyder mere hawkish, end hvad man kunne have forventet givet tegnene på en økonomisk tilbagegang og problemerne på kredit- og pengemarkederne".

Hos Danske Bank vurderer økonom Peter Possing Andersen ifølge Ritzau, at der vil følge yderligere to rentenedsættelser. Dermed vil renten ligge på 3,75 procent om et halvt år.

- Den meddelelse, der fulgte rentenedsættelsen, byder ikke på de store lyspunkter. Deres beskrivelse af økonomien er lidt mere negativ end efter sidste møde i oktober. De nævner, at tempoet er gået ned, både når det gælder de private investeringer og erhvervsforbruget, siger Peter Possing Andersen.

Han henviser til, at den amerikanske centralbank nu ikke længere kun bekymrer sig for opbremsningen på boligmarkedet, men vurderer, at krisen har fået bredere fat.

Såvel Possing Andersen som chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen hos Nordea påpeger - på linie med Jes Asmussens at diskontorenten også kun blev nedsat med 0,25 procentpoint. Og at det har været en skuffelse for aktiemarkedet, som reagerede negativt.

- Aktiemarkedet havde håbet på, at centralbanken havde grebet til en mere teknisk løsning, men det valgte man ikke at gøre. Sandsynligvis fordi man vil se, hvad det nye år bringer, siger Peter Possing Andersen.

Også hos Nordea hæfter man sig ved, at diskontoen kun blev sænket 0,25 pct.point.

Jes Asmussen er også af den opfattelse, at der er yderligere rentenedsættelser i sigte.

- Vores forventning er, at vi vil se en forværring af de økonomiske nøgletal i den kommende tid, som vil være kraftig nok til at få Fed til at sætte renten yderligere ned, og i vores hovedscenarie opererer vi med tre yderligere rentenedsættelser i de første måneder af 2008. Det er dog et scenario, hvor den amerikanske økonomi undgår decideret recession, og skulle det i stedet vise sig af blive tilfældet, så vil vi ikke blive overraskede over at se renten nede under 2 pct. i løbet af 2008.

Også Nordea forudser flere rentenedsættelser

- At Fed peger på svækkelsen af vilkårene på de finansielle markeder som en risikofaktor, antyder dog, at Fed ser risikoen på nedsiden for væksten, og at Fed ikke nødvendigvis er færdige med at sænke renten. Vi har i lyset af den opblussede finansielle uro og de potentielle negative effekter fra de strammere kreditvilkår ændret vores Fed-prognose, så vi nu venter at bunden i 2008 først nås ved 3,5 pct., fremgår det af kommentaren fra Johnny Bo Jakobsen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )