USA: Rentehop efter solide økonomiske data

De amerikanske obligationsrenter steg markant onsdag efter en bedre end ventet ordreindgang på varige goder.

Foto: JUSTIN LANE. Arkivfoto. De amerikanske obligationsrenter steg markant onsdag efter en bedre end ventet ordreindgang på varige goder.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske obligationsrenter steg markant onsdag efter en bedre end ventet ordreindgang på varige goder. Det indikerer stigende inflation og kan få Federal Reserve til at indtage en mere aggressiv holdning til renteforhøjelser, end det for tiden er indregnet i markedet.

Den toneangivende tiårige T-bond lukkede onsdag med en rente på godt 2,30 pct. i New York. Onsdagens slutniveau er 7 basispoint højere end ved handlens afslutning tirsdag.

Torsdag morgen fortsætter de asiatiske investorer i samme spor som de amerikanske kolleger. Den toneangivende T-bond handles med en rente på knap 2,34 pct. på markedet i Tokyo.

Niveauet er 5 basispoint højere, end da de danske handlere gik hjem onsdag eftermiddag.

Den amerikanske ordreindgang på varige forbrugsgoder overraskede med en stigning på 1,7 pct. på månedsbasis i august. Økonomerne havde forudset en stigning på 1 pct.

Renset for transportsektoren viste ordreindgangen en stigning på 0,2 pct. i august, hvilket var helt på linje med konsensus.

Dataene, kombineret med tirsdagens kommentarer fra centralbankchef Janet Yellen, har øget forventningerne til kommende renteforhøjelser fra Federal Reserves side.

Markedet havde ikke indregnet nogen form for forhøjelse af renten i år ved ugens indgang, men det har ændret sig markant de seneste dage.

»Det står nu helt klart, at vi får en renteforhøjelse i december. Investorerne troede, at økonomien ville være lidt blød, mens inflationen mangler at bevæge sig. Så jeg tror, at de fleste har tænkt, at Fed måske strammer en eller to gange, og det er så det. Dataene her peger i retning af, at Fed kommer til at øge mere end det,« siger strateg Stan Stanley fra Evercore ISI til Reuters.

Investorerne øgede samtidig inflationsforventningerne efter offentliggørelsen af forslaget til en skattereform fra den amerikanske præsident, Donald Trump.

Reformen indeholder væsentlige reduktioner i såvel personskatten som i virksomhedsskatten, men Trump gav kun beskedne detaljer om, hvordan planen skal finansieres uden at accelerere det i forvejen massive føderale underskud.

VIGTIGE NØGLETAL

Torsdag offentliggøres den sidste revision af BNP-væksten i andet kvartal foruden engroslagre og de ugentlige tal for nytilmeldte ledige, og fredag kommer der personlig indkomst og forbrug samt Chicago PMI og University of Michigans tillidsindeks.