USA: Rekordrækken brudt, og kursfaldene fortsætter fredag

Det var slut med rekordrækken på Wall Street torsdag, hvor investorerne indkalkulerede effekten af en eventuel tredje renteforhøjelse i år til december, og uroen omkring Nordkorea igen spøgte efter USA's krav om nye sanktioner mod styret i Pyongyang.

Det var slut med rekordrækken på Wall Street torsdag, hvor investorerne indkalkulerede effekten af en eventuel tredje renteforhøjelse i år til december, og uroen omkring Nordkorea igen spøgte efter USA's krav om nye sanktioner mod styret i Pyongyang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var slut med rekordrækken på Wall Street torsdag, hvor investorerne indkalkulerede effekten af en eventuel tredje renteforhøjelse i år til december, og uroen omkring Nordkorea igen spøgte efter USA's krav om nye sanktioner mod styret i Pyongyang.

Fredag morgen er der lagt op til fortsatte kursfald i kølvandet af nye trusler om brintbombesprængninger fra Nordkoreansk side.

Torsdag sluttede SP 500-indekset med et minus på 0,3 pct. i 2500,60. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et tab på godt 0,2 pct. i 22.359,33, og Nasdaq-indekset endte dagen med et fald på godt 0,5 pct. i 6422,69.

Investorerne begyndte at imødese en større sandsynlighed for, at Federal Reserve hæver renten endnu engang inden årsskiftet oven på centralbankens pengepolitiske meddelelse onsdag, mens beslutningen om en begyndende reduktion af den 4200 mia. dollar store beholdning af T-bonds og realkreditobligationer samtidig vil trække likviditet ud af markedet.

Og fra Washington strammede præsident Donald Trump tommelskruerne over for Nordkorea gennem en blacklisting af forretningsdrivende med kontakter til landet.

»Fed havde allerede fået investorerne ud på kanten af stolen. Når der så rippes op i de nordkoreanske spændinger, bliver investorerne lidt mere risikoaverse,« siger investeringschef Chris Zaccarelli fra Cornerstone Financial Partners i North Carolina til Reuters.

Og med et volatilitetsindeks, VIX, på det laveste niveau i næsten to måneder afspejler markedet ifølge analytikere ikke de risici, som spændingerne mellem USA og Nordkorea samt den høje værdisætning giver anledning til.

»Investorerne er meget rolige og yderst komfortable med udviklingen for tiden, og de virker ikke specielt bekymrede over risikoen overhovedet. Det er jeg bekymret over,« siger markedschef Peter Cecchini fra Cantor Fitzgerald i New York ifølge Reuters.

VIX-indekset, der handles på Chicago-børsen, faldt torsdag tæt på niveauet fra anden halvdel af juli, hvor indekset ramte det laveste niveau nogensinde.

Fredag morgen dykker de amerikanske futures 0,3-0,5 pct., efter at den nordkoreanske udenrigsminister, Ri Yong Ho, ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap fredag indikerede, at Nordkorea overvejer brintbombesprængninger i Stillehavet i et hidtil uset omfang.

BREDE FALD

Der var kursfald over en bred kam i undergrupperne i SP 500-indekset. Kun industri- og finansaktierne klarede frisag med stigninger på henholdsvis 0,3 pct. og 0,2 pct.

De øvrige ni sektoren lukkede med varierende grader af kursfald, der var størst i forbrugsgoder med et dyk på lige knap 1 pct.

Også telesektoren, der ellers er skudt i vejret de seneste dage efter fusionsforhandlingen mellem et par af mobilselskaberne, måtte bide i græsset med et fald på 0,8 pct.

Blandt dagens enkeltaktier var der rift om Anadarko Petroleum efter annonceringen af et aktietilbagekøb for 2,5 mia. dollar. Aktien steg 8,2 pct.

Modsat var Apple stadig i defensiven. Meldinger om problemer med koncernens ure gav anledning til kursfald på 1,7 pct.

/ritzau/FINANS