USA: Investorerne trak følehornene til sig

De amerikanske aktieinvestorer trak sig fortsat tilbage onsdag, hvor udsigten til en renteforhøjelse igen blev understreget af en højere jobskabelse i forløberen for den officielle arbejdsmarkedsrapport - ADP jobrapporten.

Foto: LUCAS JACKSON. Onsdagens omsætning viste tegn på tilbagevending til lidt mere normale forhold efter sommerperioden, mens en del dog fortsat valgte at blive på sidelinjen op til fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport.
Læs mere
Fold sammen

Samtidig var der kursfald i oliesektoren efter overraskende høje lagre i den officielle amerikanske lageropgørelse, og dagens negative stemning endte med at slette hele augusts lille hidtidige gevinst.

500-indekset lukkede med et minus på 0,2 pct. til 2170,95. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,3 pct. til 18.400,88, mens Nasdaq-papirerne sluttede dagen med et tab på 0,2 pct. i 5213,22.

Onsdagens omsætning viste tegn på tilbagevending til lidt mere normale forhold efter sommerperioden, mens en del dog fortsat valgte at blive på sidelinjen op til fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport. Der blev gennemført 10 pct. færre handler end gennemsnittet over de seneste 20 dage.

Jobrapport øger sandsynlighed for renteforhøjelse

ADP?s beskæftigelsesrapport over det private amerikanske jobmarked viste en stigning på 177.000 job i august. Det var lidt over økonomernes bud på 175.000 job efter en stigning på 194.000 måneden inden. Sidste måneds tal blev oprevideret fra 179.000 job.

ADP-rapporten bruges som indikator for den officielle arbejdsmarkedsrapport fra det amerikanske beskæftigelsesministerium, som udsendes fredag.

Og da topfolk i den amerikanske centralbanken, Fed, i de seneste dage flere gange har understreget, at en stærk rapport fredag kan udløse en renteforhøjelse på septembers pengepolitiske møde i Federal Reserve, synes et rentehop at være rykket tættere på.

»Der giver en del optimisme, at udtalelserne fra Fed indikerer en økonomi i langt bedre form, og hvis økonomien virkelig er i langt bedre form, bør investorerne flytte fra den defensiv sektor over mod de mere risikorelaterede sektorer,« siger chefstrateg Komal Sri-Kumar fra Sri-Kumar Global Strategies Inc. i Californien til Bloomberg News.

Med onsdagens kursfald sluttede S&P-indekset lige akkurat august med negativt fortegn med et samlet fald på 0,1 pct. Samme skæbne gjorde sig gældende for Dow Jones-indekset, der er droppet knap 0,2 pct. i månedens løb, mens Nasdaq-papirerne vanen tro skiller sig ud - denne gang med et stigning i august på 0,6 pct.

Torsdag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder ganske blandede. De amerikanske futures stiger samtidig omkring 0,2 pct.

Olie fik en på tønden

Blandt de seks undergrupper i S&P 500-indeksets ti segmenter, der lukkede onsdagen med negativt fortegn, lå energiselskaberne nederst. Samtlige 37 selskaber faldt, mens segmenttabet kunne gøres op til 1,4 pct.

Energigiganterne Exxon og Chevron faldt 1,1 pct. og 0,4 pct., mens Schlumberger droppede 2 pct., og Conocophillips og Halliburton dykkede henholdsvis 2,8 pct. og 2,4 pct.

De defensive aktier havde størst medvind i det halvsure marked med stigninger til forsyningsselskaberne på 0,3 pct., mens finansaktierne igen blev skubbet op af udsigterne til renteforhøjelser.

Finanssegmentet lukkede med et plus på 0,1 pct. efter fortsatte stigninger i blandt andet Wells Fargo, der lukkede 0,4 pct. højere. Citigroup og Bank of America faldt derimod 0,3 pct.