USA holder SAS i jerngreb

De amerikanske myndigheder holder SAS i et jerngreb under efterforskningen af et internationalt fragtkartel, som det statsejede luftfartsselskab sidste år erkendte at være en del af.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

SAS betalte en kvart mia. kr. i bøde, men derudover har koncernen forpligtet sig til at gøre honnør ved det mindste vink fra de amerikanske myndigheder.

Samarbejder man ikke fuldt ud, er det amerikanske justitsministerium i sin gode ret til at rive hele forligsaftalen i stykker og indlede en offentlig og kostbar straffesag mod SAS' datterselskab SAS Cargo og dets ledelse og medarbejdere.

Det er de amerikanske myndigheder selv, der skal vurdere SAS' samarbejdsvilje, og kravene er høje. Blandt andet skal SAS oversætte og udlevere alt det materiale, USA beder om til brug for efterforskningen eller andre retssager, ligesom medarbejdere skal stå til rådighed, og hvis de indkaldes til afhøringer eller som vidner i retssager, afholder SAS selv udgifterne.

Forliget skulle godkendes af District Court of Columbia i Washington, og her var det en ydmyg advokat, Jeffrey Blumenfeld, der talte SAS' sag over for dommeren.

»Vores samarbejde har været omfattende og har betydet en enorm indsats, udgifter og pligtfølelse fra SAS' side, og alt dette vil forsætte,« forklarede han.

Jeffrey Blumenberg kunne desuden berette, at firmaet har strammet væsentligt op på sine interne complianceprogrammer ved eksempelvis at udvide efteruddannelsen af medarbejdere, blandt andet gennem et webbaseret træningsprogram. Retningslinjer og personalehåndbøger er også blevet ændret for at styrke medarbejdernes forståelse for, hvorfor det er vigtigt at leve op til lovgivningen.

Dommeren understregede, at der var tale om en »meget alvorlig forbrydelse«, men på grund af SAS' samarbejdsvilje var han villig til at følge forligsforslagets indstilling om kun at tildele SAS Cargo en bøde på 52 mio. dollars. De vejledende retningslinjer for strafudmåling tilsagde, at bøden burde ligge inden for spændet mellem 43 og 86 mio. dollars.