USA går på jagt efter kryptovaluta-snydere

Det amerikanske justitsministerium vil ifølge flere medier indlede en efterforskning af, om der er blevet manipuleret med priserne på Bitcoin og andre krytovalutaer.

Foto: MIKE SEGAR. De amerikanske myndigheder vil undersøge, om der er foregået svindel i forbindelse med handel med Bitcoin og andre kryptovalutaer.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske myndigheder vil nu undersøge, om der er blevet manipuleret med priserne på kryptovalutaer. Det skriver flere amerikanske medier.

Undersøgelsen vil fokusere på, om der er blevet begået ulovligheder i forbindelse med handel med kryptovalutaer, hvor priserne eksempelvis kan pumpes kunstigt i vejret med såkaldt spoofing, hvor en handlende påvirker kursen ved at lægge en ordre ind på en handel og derefter hurtigt trække den tilbage igen, når kursen rammer det ønskede niveau.

Det vil også blive undersøgt, om priserne på kryptovalutaer er blevet manipuleret ved eksempelvis at oversvømme markedet med falske ordrer for at narre andre handlere til at købe eller sælge.

En anden måde at snyde markederne på er såkaldt wash trading, hvor en person handler med sig selv for at give et falsk indtryk af efterspørgslen på markedet, som kan lokke andre til at følge efter.

Myndighederne er bekymrede over de vilde prissving i krytovalutaer, der kan gøre det lettere at skubbe til værdiansættelsen i den enkelte valuta.

Det begrænsede tilsyn med kryptohandel gør det til et oplagt mål for svindlere, mener John Griffin, der er ekspert, når det gælder manipulation med kryptovalutaer - og samtidig professor på University of Texas.

»Der er meget lidt overvågning af handelsmanipulation, spoofing og wash trading,« siger John Griffin til Bloomberg.

En af verdens rigeste mænd, den aldrende investeringsguru Warren Buffett, sagde tidligere på måneden, at Bitcoin »sandsynligvis er rottegift i anden potens«.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Buffett er ude med riven i forhold til kryptovalutaer. Også i januar skød den amerikanske investorlegende med skarpt mod kryptohandel.

»Med hensyn til kryptovalutaer generelt kan jeg sige, at de næsten med garanti vil få en dårlig slutning,« sagde han dengang.

Den britiske storbank Barclays sammenlignede i april hypen omkring og den effektive spredning af Bitcoin og andre kryptovalutaer med en influenzaepidemi.

Bitcoin var kortvarigt oppe i en kurs på 20.000 dollar i december 2017, men er nu faldet ned under 7.500 dollar.