USA: Finanssektoren skyder til vejrs

De amerikanske aktiemarkeder skyder til vejrs fra start med finanssektoren i front.

Læs mere
Fold sammen
Stemningen er positiv på nyheden om, at den amerikanske regering formentlig vil udvide hjælpepakken, som skal afværge den kriseramte amerikanske økonomi, men også grundet snakken om skabelsen af en "Bad Bank" som skal afhjælpe finanssektoren med dårlige aktiver. Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 1,4 pct. højere i 8.288. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 1,9 pct. højere i 1533.

Alt fokus er rettet mod den amerikanske finanssektor, hvor FED og Wells Fargo stjæler overskriften. Den amerikanske centralbank er i forhandlinger om oprettelse af en "Bad Bank", som skal hjælpe de kriseramte banker af med deres dårligste aktiver, som er til grund for deres nuværende situation, og på den måde få sat gang i banksektoren igen.

Oven i den positive nyhed kom den andenstørste amerikanske boligudlåner, Wells Fargo, med tal for fjerde kvartal. Banken offentliggjorde det første negative kvartalslige nettoresultat siden 2001, men offentliggjorde samtidig, at banken ikke længere behøvede finansiel støtte, og tilmed ville udbetale dividende.

Trods det negative resultat var indtjeningen pr. aktie eksklusiv ekstraordinære poster væsentligt bedre end ventet, og landede på 41 cent. mod et analytikerestimat på 33 cent. Wells Fargo åbner 15 pct. højere i 18,6 dollar, Citigroup stiger 15,8 pct. til 4,1 dollar, mens JPMorgan løftes 7,1 pct. til 26,8 dollar.

Teletal for fjerde kvartal
Den største amerikanske telekoncern, AT&T, offentliggjorde tal for fjerde kvartal, hvor en stigning i omsætningen ikke var nok til at dæmpe de stigende omkostninger, og dermed levede indtjeningen ikke op til analytikernes estimat. Indtjeningen pr. aktie eksklusiv ekstraordinære omkostninger landede på 64 cent, hvilket missede analytikernes estimat på 65 cent.

AT&T begrundede selskabets fald i indtjening i fjerde kvartal med, at stigende omkostninger opvejede den stærke præstation i den trådløse del af virksomheden.

Tilmed kunne salget af den populære iPhone ikke opveje virksomhedernes faldende forbrug, og tilmed mistede selskabet flere hjemmebrugere eftersom økonomien forværredes.

Selskabet ser et stabilt cashflow i 2009. Der ventes en omsætningsvækst på 2 - 4 pct. (low single- digits). Aktien åbner 0,5 pct. lavere i 25,8 dollar.

Boing stiger trods dårlige tal
Flyproducenten Boeing aflagde også regnskab for fjerde kvartal, hvor indtjeningen skuffede markant grundet strejker og betalinger for forsinkede leveringer. Også helårsforventningerne til 2009, på specielt indtjeningssiden, skuffede. Eksklusiv ekstraordinære omkostninger landede indtjeningen på 62 cent pr. aktie, hvilket var betydeligt under analytikernes forventninger på 78 cent pr. aktie.

Boeing venter en omsætning i 2009 på mellem 68-69 mia. dollar, mens indtjeningen ventes at lande mellem 5,05-5,35 dollar pr. aktie. i 2009.

Analytikerne havde ventet en omsætning på 68,7 mia. dollar og en indtjening på 5,79 dollar pr. aktie. Boeing stiger 2,4 pct. til 44,3 dollar.

Den tredjestørste af de amerikanske oliegiganter, ConocoPhillips, aflagde regnskab for fjerde kvartal. Selskabet oplevede det største nettotab i historien, hvor specielt styrtdykkende benzinpriser var en af synderne.

Til trods for det grimme resultat, formåede oliegiganten alligevel at overgå analytikernes forventninger i indtjeningen pr. aktie eksklusiv ekstraordinære poster.

Selskabet offentliggjorde en indtjening på 1,28 dollar, hvor analytikerne havde ventet 1,24 dollar pr. aktie. ConocoPhillips åbner 1 pct. højere i 50 dollar.

RB-Børsen