USA arbejdsmarkedsrapport - fredagens vigtigste nøgletal

Læs mere
Fold sammen
Fredagens vigtigste nøgletal er uden tvivl arbejdsmarkedsrapporten fra USA. Det vurderer Nordea og Handelsbanken i deres morgenkommentarer.

Nordea venter, at beskæftigelsen er faldet med 500.000 personer i december, mens Handelsbnaken oplyser, der indikeres et fald på 650.000 personer efter november måneds fald på 533.0000.

Onsdagens ADP-indikator for den private beskæftigelse i USA pegede dog på, at dagens tal vil vise et fald i beskæftigelsen på næsten 700.000.

- Holder det stik, vil der være tale om det største månedlige fald i beskæftigelsen siden 1949. Andre indikatorer maler dog et lidt mindre dystert billede. Således peger ISM beskæftigelsesindeksene på et fald i omegnen af 400.000, mens antallet af førstegangsansøgere peger på et fald omkring 600.000, skriver Nordea.

Arbejdsløshedsprocenten venter Nordea stiger med 0,2 pct.point til 6,9 pct., mens Handelsbanken kan se den over 7 pct.

- Uanset hvad, så vil et nyt markant fald i beskæftigelsen understrege de seriøse problemer, som den amerikanske økonomi befinder sig i. Den kraftigt stigende ledighed kan således også være med til at reducere effekterne på de samlede disponible indkomster af både de lavere energipriser, samt af eventuelle gennemførte skattelettelser, som formentlig først vil få en positiv effekt på et langt senere tidspunkt, skriver Handelsbanken.

Skønnet fra en rundspørge foretaget af Bloomberg News er forventningerne et fald på 525.000 i beskæftigelsen og en arbejdsløshedsprocent på 7,0 mod 6,7 i november.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )