USA-aktier under pres efter ringe regnskaber og nøgletal

Det amerikanske aktiemarked åbner lavere efter en række dårlige regnskaber med Microsoft og Ebay i front.

Læs mere
Fold sammen
Tilmed var der dårligt nyt fra verdens største mobiltelefonproducent Nokia, som også lægger en dæmper på stemningen. Af positivt nyt var Apples regnskab, som blev offentliggjort i onsdagens eftermarked.

Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 1,8 pct. lavere i 8082. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 2,8 pct. lavere i 1465.

Verdens største softwareproducent, Microsoft, aflagde regnskab for andet kvartal, som var klart svagere end ventet, og samtidig afholdt giganten sig fra at give konkrete prognoser, men bemærker, at der er udsigt til svaghed. Microsoft åbner 7,7 pct. lavere i 17,9 dollar.

Microsoft oplevede en tilbagegang i omsætningen til 16,63 mia. dollar i kvartalet. EPS-indtjeningen skuffede ved at falde til 47 cent pr. aktie. Tilmed vil selskabet afskedige 5000 ansatte for at i møde gå den økonomiske afmatning, dog pointerede Microsoft, at der også vil blive foretaget 2000-3000 ansættelser over de kommende 18 måneder. Investeringerne (CAPEX) skal skæres med 700 mio. dollar i 2009. Microsoft afholdt sig fra at give konkrete prognoser, hvilket er uvant for selskabet. De dårlige udmeldinger var med til at trykke den generelle stemning på børserne.

Internetauktionshuset Ebay aflagde regnskab for fjerde kvartal i onsdagens eftermarked, hvilket viste en tilbagegang i top- og bundlinjen, hvilket er med til at presse kursen 13 pct. ned i 11,6 dollar. Ebays overskud lå klart under analytikerprognosen, mens omsætningen lå lidt under forventningerne. Væksten er aftagende hos internetauktionshuset, hvilket skyldes det økonomiske pres samt øget konkurrence. Citigroup hæftede sig også ved, at Ebay har været påvirket af strukturelle forhold. De to enheder, som leverede vækst, var Paypal og Skype. Ebays omsætningsprognosen lyder 1,80-2,05 mia. dollar, hvilket er under analytikerforventningerne.

Computer- og underholdningsgiganten, Apple, leverede i onsdagens eftermarked en markant positiv overraskelse i regnskabet for første kvartal. Apples indtjening landede på 1,78 dollar pr. aktie sammenlignet med analytikernes forventning på 1,39 dollar pr. aktie. Apple venter en omsætning på 7,6-8,0 mia. dollar i andet kvartal. EPS-indtjeningsprognosen lyder på 0,9-1,0 dollar pr. aktie. Investorerne lader ikke til at være skræmt over den konservative fremtidsprognose, og de sender aktien 6,5 pct. højere i 88,2 dollar.

Motorola fik nyt fra konkurrenten og verdens største mobiltelefonproducent Nokia, som aflagde regnskab torsdag for fjerde kvartal, hvor Nokia skuffede med svage udsigter for mobiltelefonsalget i 2009 og svage tal for kvartalet. Aktien falder 8,1 pct. Afsætningen er presset af den svage globale makroøkonomiske udvikling. Motorola åbner 4,1 pct. lavere i 4,3 dollar.

Antallet af amerikanske førstegangsansøgere til arbejdsløshedsunderstøttelse matchede det højeste niveau i 26 år, eftersom fyringer tvang flere til at søge om offentlig støtte i den tiltagende recession. Antallet af ansøgere steg 62.000 til 589.000, hvilket er væsentligt mere end de 543.000 estimerede.

RB-Børsen