USA aktier: Svag jobrapport gav lettelse i aktiemarkedet

De amerikanske aktieinvestorer så positivt på effekten af en i det store og hele skuffende arbejdsmarkedsrapport fredag.

Foto: BRENDAN MCDERMID. Foto fra New York Stock Exchange
Læs mere
Fold sammen

Rapportens relativt lave jobskabelse vurderes at udskyde en renteforhøjelse fra den amerikanske forbundsbank i alt fald indtil december.

S&P 500-indekset lukkede med et plus på godt 0,4 pct. i 2179,98. Dermed er indekset steget 0,5 pct. set over hele ugen.

De tunge aktier i Dow Jones steg knap 0,4 pct. til 18.491,96, mens Nasdaq-papirerne ligeledes sluttede dagen med en gevinst på godt 0,4 pct. i 5249,90.

Fredagens omsætning lå godt 20 pct. under den i forvejen lave aktivitet gennem de seneste 20 dage.

RELATIVT SVAG JOBRAPPORT

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste en stigning i beskæftigelsen uden for landbruget på 151.000 personer i august.

Det var svagere end ventet, da økonomerne havde forudset en stigning på 180.000 personer.

- Antallet er vigtigt for Feds eventuelle renteforhøjelse i september, og sammen med ISM-dataene fjerner det sandsynligvis en september-forhøjelse. Markedets reaktion er nok relateret til en følelse af lettelse over, at en renteforhøjelse vil blive udskudt. Og nogle investorer ville have været bekymrede, hvis Fed forhøjede renten i september med de nuværende ISM-data, vurderer chefstrateg Jeffrey Kleintop fra Charles Schwab i New York over for Bloomberg News.

Torsdag skuffede ISM-opgørelsen over aktiviteten i fremstillingsindustrien kraftigt med et fald til 49,4. Dermed er aktiviteten under balancepunktet på 50.

I fredagens rapport var der dog en opjustering af beskæftigelsen i juli til 275.000 personer fra 255.000 personer.

Samlet var arbejdsløsheden uændret 4,9 pct., hvor der var ventet et fald til 4,8 pct., og også lønningerne skuffede med en stigning på 0,1 pct. måned til måned mod de ventede 0,2 pct. og juli måneds 0,3 pct.

Og dagens sene data for fabriksordrer i juli skuffede med en stigning på 1,9 pct, hvor der var ventet 2,0 pct. forøgelse.

En stor del af lettelsen over udsigten til en udskudt renteforhøjelse blev dog sat i bero, da det pengepolitiske medlem fra Fed i Richmond, Jeffrey Lacker, i en tale sagde, at renten bør hæves, medmindre væksten i beskæftigelsen aftager signifikant.

SAMTLIGE UNDERGRUPPER I S&P LUKKEDE I PLUS

Alle elleve undergrupper i S&P 500-indeksets lukkede med positivt afkast. Bedst gik forsyningssektoren og energiaktierne med stigninger på henholdsvis 1,2 pct. og 0,8 pct., mens sundhedssektoren var den mindst efterspurgte sektor, der dog alligevel steg knap 0,1 pct.

Mylan fortsatte med at dominere sektoren, efter det kom frem, at der er mistanke om bogføringsfusk med injektionspennen EpiPen i rabatprogrammet Medicaid. Det betyder, at Mylan kan have modtaget for høj kompensation i de sidste 20 år. Mylan faldt 4,7 pct.

Apple holder onsdag endnu en præsentation, hvor klakørerne får mulighed for at lufte lufferne, når den næste iPhone-generation formodentligt bliver præsenteret. Apple steg 0,9 pct.

Oven på fredagens job-rapport holder de amerikanske markeder mandag lukket for Labor Day. Futures på de tre store indeks ligger med stigninger på 0,1-0,2 pct.