USA-aktier stiger i pris

Et nyt år er begyndt med tiltrængt godt nyt til USAs hårdt prøvede aktionærer og investorer: De ledende aktie-index nåede i denne uge 20-25 pct. over november måneds lavpunkt. Men kan opturen vare ved? På Wall Street advarer flere analytikere mod for tidlig optimisme.

Foto: Lucas Jackson
Hvis der stod »mindre frygt« eller »mere risiko-vilje« på investorernes liste over nytårsfortsæt, så har de ikke tøvet med at føre løftet ud i livet. Det nye år er begyndt med en tydelig tendens til at turde satse mere på finansmarkederne. Ifølge avisen Wall Street Journal, så har stort set alle markeder - fra de mest risikable junk-obligationer over boliglån og aktier til råvarer peget opad i årets første dage og registreret en ny lyst og vilje blandt investorerne til igen at løbe en risiko.

Aktie-indexet Dow Jones nåede tirsdag ved lukketid op i et niveau, der ligger godt 19 pct. over lavpunktet fra november 2008, mens S&P 500-indexet nåede godt 24 pct. over novembers lavpunkt.

Snarere end i nytårsfortsæt, så skal forklaringen formentlig findes i forventningen om massive skattelettelser og offentlige investeringer fra USAs nye regering, anført af Barack Obama, der træder til om knap to uger.

Både regeringen og centralbanken Federal Reserve (the Fed) har kørt det tunge skyts i stilling for at bekæmpe den økonomiske recession, der tegner til at blive den værste i årtier. Fed sænkede i december renten til nul, og Obamas regering ventes sammen med USAs nye kongres at investere 675-775 mia. dollar over de næste to år i at få økonomien på fode igen.

Tillid til markedet
Målet med det hele er at genskabe tilliden til markederne, få bankerne til at turde låne ud igen - og investorerne til at turde satse igen.

»Der er ingen tvivl, vi kan se en forbedring af risikoviljen,« siger chefstrategiker Alan Ruskin fra Greenwich Capital til Wall Street Journal.

Men kan det nye års optur vare ved? Her er analytikerne knap så optimistiske.

»De fleste tænker stadig på alle de penge, de har tabt,« siger strategiker Brian Gendreau: »Når jeg taler med kunderne, så ser jeg ingen ny grådighed derude. Kunderne er stadig frygtsomme.«

For tidlig at tro på håb
Gregory Peters, strategiker hos Morgan Stanley, er på samme spor og advarer mod at tro på for tidlig succes for regeringens stimulanspakke. Pakken er som bekendt hverken skrevet eller vedtaget endnu, advarer han:

»Det virker lidt overgjort. Det virker som om, vi regner med 100 pct. sandsynlighed for, at alt går efter bogen.«

I de fleste kriser, fra 1930ernes depression over 70ernes oliekrise og til IT-boblens brist i 2001-02, har nedture på finansmarkederne været erstattet af kortvarige opture, før kurserne igen har peget nedad.

Et kriseramt marked, der taber over 20 pct. kaldes på Wall Street for et »Bear Market«, og man taler om »Bear Market rallies« for denne type kortvarige opture - modsat et »Bull Market« som vil betyde en reel ny optur og markere, at krisen endeligt er forbi. Dagen i går viste da også, at optimismen er skrøbelig, og at de, der håber på et Bull Market formentlig kommer til at håbe en tid endnu. En række virksomheder nedjusterede forventningerne, anført af mediekæmpen Time Warner og chip-producenten Intel, der oftes betragtes som en god indikator og vejrhane for markedets tilstand. Og ved redaktionens slutning havde de amerikanske aktier tabt det meste af tirsdagens plus.

Nedjusteringerne bliver næppe de sidste i dette kvartal. En kreds af Wall Streets analytikere forventer i et rundspørge fra nyhedsbureauet Bloomberg, at virksomhederne i S&P 500-indexet taber 11 pct. af indtjeningen i første kvartal og 6 pct. i andet kvartal af 2009.