USA-aktier sparket op af jobtal

Amerikanske jobtal, der blev markant oprevideret for de foregående to måneder og kun skuffede svagt for januar, gav et kærkomment løft til de amerikanske aktier, der faldt beskedent torsdag.

Læs mere
Fold sammen
Samlet set var jobtallene blandede. Med massive oprevideringer af ændringen i beskæftigelsen uden for landbruget for de foregående to måneder og et lidt skuffende januar-tal.

- Oprevideringer i de sidste par måneder til omkring 200.000 personer er det niveau vi typisk har efterlyst for at tro på en mere overbevisende bedring i arbejdsløshedsraten, skriver Handelsbanken i en kommentar.

Amerikanske aktier starter således februar i god form og fortsætter dermed de fine takter fra starten af året. Dow havde i januar sin bedste måned siden 1994 og både det smalle Dow-indeks og det bredere S&P500 flirter med rekordniveauerne, fra før finanskrisen lagde sin klamme hånd over markederne.

Dow-indekset stiger 0,6 pct. efter fem minutters handel, mens det bredere S&P 500-indeks stiger 0,5 pct. og det teknologibaserede Nasdaq indeks stiger 0,6 pct.

Før børstid fredag kom der regnskaber fra blandt andet Exxon, Merck og Barbie-dukkemageren Mattel.

Exxon Mobil rapporterede bedre end ventet resultat for fjerde kvartal. Godt hjulpet af markant bedrede marginer på raffinering af råolie. Olieselskabet nåede 2,20 dollar pr. aktie i ordinært resultat, mens analytikerne hos Bloomberg News havde ventet 2,00 dollar. Aktien handler i knap 90,24 dollar - 0,3 pct. højere end torsdag, da den faldt 0,8 pct.

Medicinalkoncernen Merck overopfyldte forventningerne til fjerde kvartal, men gav forsigtige forventninger til indeværende år. Det straffer investorerne med et kursfald på 3,1 pct. til 41,89 dollar.

Mattel, der blandt andet producerer Barbie-dukker og sælger Fisher Price, falder på skuffende salg i julen og et dermed skuffende fjerde kvartal. Aktien falder 1,7 pct. til 36,95 dollar.

Dell stiger på medierygter om, at selskabet afnoteres. Aktien stiger 4,8 pct. til 13,95 dollar.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste, at beskæftigelsen uden for landbruget steg med 157.000 i januar, hvilket var lidt lavere end ventet. Det var helt konkret 8000 færre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset 165.000 ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Tallene for de foregående to måneder blev dog revideret markant op. December-tallet blev oprevideret fra tidligere rapporteret 155.000 til 196.000. Novembertallet blev ligeledes opjusteret massivt til 247.000 fra tidligere 161.000.

Samlet steg arbejdsløsheden til 7,9 pct. fra 7,8 pct. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed på 7,8 pct.

/ritzau/FINANS