USA-aktier: Solid fremgang

Investorerne havde onsdag fundet appetitten frem på de mere risikofyldte papirer, og aktiemarkedet steg kraftigt i lyset af store fald blandt de fastforrentede papirer.

Investorerne udtrykte glæde over genfundet opkøbsaktivitet, mens der samtidig begyndte at komme de første signaler på, at rentenedsættelsen fra den amerikanske centralbank så småt har løsnet op for kreditbekymringerne.

Investorerne tror nu på, at kreditproblemerne ikke vil ramme økonomien. S&P 500 lukkede 1,2 pct. højere i 1464, mens Dow Jones Industrial lukkede 1,1 pct. højere i 13.236. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 1,3 pct. højere i 2553.

- Markedsdeltagerne udtrykte onsdag glæde over, at det ikke længere blot er snak om kreditproblemer og flugt til sikker havn, udtalte aktiestrateg hos A.G. Edwards & Sons, Scott Wren, til Bloomberg News. Der var onsdag et kraftigt skift fra kapital på obligationsmarkedet til aktiemarkedet, og det er forståeligt, for den fundamentale økonomiske situation er sund og prisfastsættelserne på aktiemarkedet er fornuftige, vurderede aktiestrategen.

De amerikanske stål- og aluminiumsproducenter havde onsdag en god dag, efter at den britiske stålproducent BHP oplyste, at et potentielt globalt credit crunch ikke vil påvirke prisudviklingen på råvarer, som de seneste fem år er væltet op, da de er drevet frem af økonomierne i Kina og Indien. Det største amerikanske stålselskab Nucor steg markante 7,1 pct. til 53,6 dollar, mens aluminiumsproducenten Alcoa lukkede 4,7 pct. højere i 36,20 dollar.

Den amerikanske energibørs Nymes bidrog til opkøbsaktiviteterne onsdag, idet selskabet oplyste, at man havde ført samtaler omkring en mulig overtagelse for at kunne ekspandere til Europa. Bestyrelsesmedlemmet Richard Scaeffer udtalte, at samtalerne var en tidlig fase af forløbet, men at en eventuel handel vil give en betydningsfuld præmie til investorerne. Aktien lukkede 6,1 pct. højere i 126,10 dollar.

Finansavisen Wall Street Journal bidrog også med sin del til opkøbsbølgen, idet avisen skrev at online børsmæglerne Ameritrade og Etrade i øjeblikket har samtaler om en eventuel fusion af de to selskaber. Ingen af selskaberne ønskede at kommentere rygterne. Aktierne i Ameritrade lukkede 4,9 pct. højere i 17,20 dollar, mens Etrade lukkede 2,1 pct. lavere i 15,3 dollar. Tidligere på dagen var aktien oppe med over 8 pct. på spekulationerne.

Computergiganten Apple fortsatte onsdag med at vinde tabt terræn tilbage efter kreditkrisen, der ramte aktiekursen hårdt. Financial Times skrev onsdag, at selskabet har underskrevet tre eksklusivaftaler med tre telefonoperatører i Europa i forbindelse med lanceringen af iPhone i Europa. Der skulle ifølge avisen være tale om T-Mobile i Tyskland, Orange i Frankrig og O2 i Storbritannien. Apple ønskede ikke at kommentere rygterne, og aktien lukkede 3,9 pct. højere i 132,5 dollar. Den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers har besluttet at lukke sin låneafdeling ned, som opererer på det sekundære lånemarked. Det betyder samtidig afskedigelse af 1200 medarbejdere. Investorerne var dog glade for beslutningen og aktien steg 1,7 pct. til 58,5 dollar.

Det brede japanske Nikkei 225 indeks lå torsdag morgen kort inden lukketid 2,3 pct. højere i 16.258.

/RB-Børsen/