USA-aktier: Skuffende banker ødelægger ikke det gode humør

De amerikanske aktier er startet let positivt tirsdag, selv om regnskabssæsonen er blevet skudt i gang med skuffelser fra to af de store banker.

S&P 500-indekset stiger efter kort tids handel med 0,4 pct., mens Nasdaq-indekset lægger 0,8 pct. til værdien, og Dow Jones-indekset stiger med 0,1 pct.

Investorerne er derudover fortsat præget af nervøsitet inden parlamentsafstemningen om brexit i Storbritannien tirsdag aften, mens der også stadig er usikkerhed om de globale vækstudsigter.

Mere specifikt for USA tipper fokus tirsdag dog til regnskabssæsonen, der nu for alvor er sparket i gang med tal fra JPMorgan og Wells Fargo, der for begges vedkommende umiddelbart er blevet mødt med skuffelse blandt investorerne.

Med sig i baghovedet har markedsdeltagerne også et par nøgletal af den skuffende slags.

Både Empire Manufacturing-indekset og producentpriserne faldt således mere end ventet i henholdsvis januar og december.

Empire Manufacturing-indekset, der måler erhvervstilliden i New York-regionen, faldt i januar til 3,9 fra 11,5 måneden før. Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet et fald til 10,0.

Producentpriserne faldt med 0,2 pct. på månedsbasis i december, mens økonomerne havde ventet et fald på det halve.

Også udviklingen i kerneproducentpriserne, der fraregner energi og fødevarer, var svagere end ventet.

BANKREGNSKABER I FOKUS

Blandt enkeltaktierne er der særligt fokus til de to banker, der tirsdag har aflagt regnskaber for fjerde kvartal.

JPMorgan leverede et justeret resultat per aktie på 1,98 dollar i perioden, mens analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde ventet et plus på 2,21 dollar.

Resultatet var endda lavere end selv det laveste estimat, der lød på 2,05 dollar.

JPMorgan falder med 1,6 pct. til 99,38 dollar fra start tirsdag.

Wells Fargo leverede umiddelbart en spids over forventning med sin indtjening per aktie, der blev 1,21 dollar i fjerde kvartal mod ventet 1,19 dollar, mens også nedskrivningerne var bedre end ventet.

Til gengæld ser der fortsat ud til at være pres på toplinjen, idet rentemarginerne skuffede en smule, og de samlede indtægter skrumpede med 5 pct. i kvartalet. Det var i øvrigt det tredje kvartal på stribe med fald.

Wells Fargo falder med 2 pct. til 47,43 dollar i den tidlige handel.

/ritzau/FINANS