USA-aktier: Pæne stigninger - Apple op i eftermarkedet

Foto: DON EMMERT.
Læs mere
Fold sammen

Tre dage med kursfald blev tirsdag afløst af pæne plusser på de amerikanske børser, hvor trykket på teknologiaktierne blev lettet, og hvor stemningen fik ekstra løft af forlydender om, at USA og Kina i al stilfærdighed forsøger at finde tilbage til forhandlingsbordet i handelskrigen.

Det brede S&P 500-indeks steg på den baggrund med 0,5 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 0,4 pct., og teknologitunge Nasdaq fik sat en stopper på stimen af fald med mere end 1 pct. hver dag de seneste tre dage, da indekset lukkede med et plus på 0,6 pct.

Onsdag morgen er det fortsat de teknologi-relaterede papirer, der er i vælten. Det sker på bekostning af de mere traditionelle aktier. Futures på Nasdaq-indekset stiger 0,2 pct., mens S&P- og Dow Jones-futuren falder 0,1 pct.

Aktierne steg tirsdag fra morgenstunden tirsdag og fik yderligere vind i sejlene af nyheden om en mulig forsoning mellem verdens to største økonomier.

Det var Bloomberg News, som skrev, at USA og Kina i det stille forsøger at genstarte dialogen om handelsrelationerne mellem de to lande med det håb at undgå en total handelskrig.

Repræsentanter for den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, og Kinas vicepremierminister, Liu He, har private samtaler for at finde en vej tilbage til forhandlingsbordet, skrev nyhedsbureauet med henvisning til to unavngivne kilder med kendskab til bestræbelserne.

TEKNOLOGI STOPPEDE NEDTUREN

Fremgangen var ganske bred tirsdag, men fundamentet blev bygget på, at teknologiaktiernes fald gennem de seneste dage blev erstattet af fremgang. En nedtur, der blandt andet betød, at Fang-indekset mandag lukkede 10 pct. fra sin top, hvilket er den officielle definition for en korrektion.

Det medførte spekulationer i markedet om, hvorvidt der er grund til yderligere bekymring, og om det signalerede starten på et bredere aktieudsalg.

- Det bredere aktiemarked har modstået udsalget i teknologiaktierne med standhaftighed, sagde Jim McDonald, investeringschef i Northern Trust, til The Wall Street Journal.

Fang-indekset omfatter de største og vigtigste it-selskaber noteret i New York, herunder Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Googles moderselskab, Alphabet.

Tirsdag steg teknologiaktierne i S&P 500-indekset med 0,3 pct. Det var trukket af plusser til Apple og Microsoft på 0,2 pct. og 0,7 pct., men også af en fremgang på 0,9 pct. til Facebook, som ellers havde mistet 23 pct. siden regnskabsaflæggelsen onsdag aften i sidste uge.

APPLE LEVEREDE EFTER BØRSTID

Apple, som er verdens mest værdifulde børsnoterede selskab, leverede regnskab efter markedets lukning. Selskabet kom gennem sit tredje kvartal med en indtjening og en omsætning, som var bedre end ventet. Samtidig regner koncernen med at omsætte for mere i fjerde kvartal, end Wall Street havde sat næsen op efter. Antallet af solgte iPhones skuffede dog i tredje kvartal, men gennemsnitsprisen kompenserede for det.

Aktien steg i eftermarkedet med 4 pct. efter et mindre plus på 0,2 pct. i ordinær handel tirsdag.

Koncernen kom gennem sit tredje kvartal med et ordinært overskud per aktie på 2,31 dollar, mens omsætningen steg med 17 pct. til 53,3 mia. dollar. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News regnet med en indtjening per aktie på 2,18 dollar og en omsætning på 52,42 mia. dollar.

Twitter og Netflix kom også igen tirsdag med plusser på 1,6 pct. og 0,7 pct.

Desuden var der fremgang til Qualcomm, som i sidste uge fik et nej til den planlagte overtagelse af hollandske NXP for 44 mia. dollar af de kinesiske konkurrencemyndigheder. En bet for selskabet, der dog har besluttet sig for at anvende 30 mia. dollar på aktietilbagekøb i stedet, og det har siden sendt aktien op. Tirsdag steg den 3,3 pct.

INDUSTRI OG FAST EJENDOM I PLUS

I S&P 500 var 9 ud af 12 sektorer samtidig i plus. Bedst gik det for industrisektoren, der særligt blev løftet af handelsnyheden om Kina og USA med et plus på 2,1 pct. og for fast ejendom med en stigning på 1,9 pct.

Industri var trukket op af stærk fremgang til Boeing, 3M og Caterpillar, som vandt 1,5 pct. til 3,5 pct. og dermed også trak godt op i Dow Jones-indekset. Men der var også plus til General Electric og traktorfabrikanten Deere på 3,6 pct. og 4,8 pct.

For fast ejendoms vedkommende var sektoren løftet af Brookfields overtagelse af Forest City for 6,8 mia. dollar, hvilket var en præmie på 26 pct. i forhold til kursen, da forlydenderne om overtagelsen kom frem i juni. Sektoren var dog også begunstiget af, at Bank of Japan tirsdag holdt sig til sin lempelige pengepolitik og store obligationsopkøb. Det betød nemlig, at renterne faldt lidt tilbage i stedet for et muligt større rentehop, og lavere renter er godt for ejendomsbranchens afkast.

I bunden fandt man omvendt telekommunikation, der i de seneste dages kursfald som en defensiv sektor ellers har oplevet fremgang, og finanssektoren, som omvendt fast ejendom nyder godt af stigende renter, da det styrker indtjeningen på ind- og udlån. Energiaktierne faldt også tilbage, da olieprisen faldt med 2,0 pct. i USA.

MEDICIN, BLEER OG LASERE

Der var tirsdag også fokus på medicinalaktien Pfizer efter selskabets regnskab for andet kvartal, som indeholdt flere lyspunkter, og som slog analytikerkonsensus, ligesom det var krydret med en opjustering af forventningerne.

Pfizers aktie steg 3,5 pct.

Også forbrugsvaregiganten Procter & Gamble, der står bag kendte mærker som Ariel, Gillette, Pampers og Tampax, kom med sit kvartalsregnskab. Trods et bedre end ventet andet kvartal udvidede koncernen intervallet for den ventede indtjeningsvækst i nedadgående retning, og det blev modtaget negativt af investorerne.

Procter & Gamble-aktien vandt dog 0,9 pct.

Endelig var der tirsdagens bundprop i S&P 500. Det var IPG Photonics, der producerer lasere til industrien, som skuffede med sine forventninger til tredje kvartal. Både på indtjening og omsætning var prognosens øverste intervalende lavere end den mest pessimistiske analytikers forventning.

IPG pegede i regnskabet på handelskrigen og valutakursudviklingen i Kina som årsag til den skuffende prognose. Lige meget hjalp det, da aktien tabte hele 26,9 pct.

/ritzau/FINANS