USA-aktier lukkede med rekorder

De amerikanske aktiemarkeder lukkede torsdag med de største stigninger i fire år, hvilket trak S&P 500 indekset og Dow Jones indekset i rekord.

Enkelte positive tal, i nogle ellers overordnede svage tal for detailbranchen, var lidt overraskende drivkraften bag den positive stemning, men det var ligeledes understøttet af en øget efterspørgsel efter aktier inden den igangværende amerikanske regnskabssæson for alvor går i gang.

S&P 500 indekset lukkede 1,9 pct. højere i 1547, mens Dow Jones Industrial indekset lukkede 2,1 pct. højere i 13.862. Teknologiindekset Nasdaq Composite lukkede 1,9 pct. højere i 2701.

- Det var til stor lettelse for investorerne, at torsdagens amerikanske salgstal for de store detailhandelskæder ikke var så dårlige, som mange nok havde frygtet, udtalte chefinvestor hos McQueen, Ball & Associates, Bill Schultz, til Bloomberg News.

- Det kan godt være, at vi har en afmattet økonomisk vækst, men vi er langt fra en recession som enkelte har omtalt, bemærkede chefen.

Flere store detailkæder overraskede positivt med salgstallene i juni, hvor specielt tallene fra detailgiganten Wal-Mart faldt i øjnene med en stigning på 2,4 pct., som var langt bedre end analytikernes forventninger. Aktien lukkede 2,4 pct. højere i kurs 48,8 dollar.

Verdens største mikrochipproducent Intel var en betydelig bidragsyder til den kraftige stigning i Dow Jones indekset. Bank of America oplyste, at selskabet formentlig vil præsentere bedre end ventet regnskabstal for andet kvartal. Intel lukkede 5,8 pct. højere i 26 dollar.

Den største stigning i Dow Jones indekset skulle dog findes hos aluminiumsproducenten Alcoa, som steg trods et heftigt modbud fra britiske Rio Tinto på den canadiske aluminiumsproducent Alcan.

Alcoa oplyste efter markedernes lukketid torsdag, at selskabet ikke vil komme med et nyt bud på Alcan, og investorerne udtrykte tilfredshed over, at Alcoa ikke skal frem med den store pengepung. Samtidig spekulerer flere investorerne nu i, at det åbner op for et opkøbstilbud på Alcoa fra britiske BHP Billiton. Alcoa lukkede hele 6,7 pct. højere i 45,3 dollar. Alcoa steg godt 1,5 pct. ekstra i efter-markedet.

Oliegiganten Exxon Mobil nød godt af en stigende oliepris, og aktien lukkede i rekord efter en stigning på 2,5 pct. til 89,6 dollar. Markedsværdien på selskabet har nu en svimlende sum på næsten 505 mia. dollar. Den amerikanske referenceolie, WTI, ligger i 72,5 dollar.

Den positive stemning spredte sig til Asien, og det brede japanske Nikkei 225 indeks lå fredag morgen kort inden lukketid 1,5 pct. højere i 18.249.

(RB-Børsen)