USA-aktier: Lægger fra land i plus efter positive jobtal

De amerikanske aktiemarkeder har lagt fra land med plusser i fredagens indledende handel, hvor der op til åbning har været en del fokus på den meget imødesete beskæftigelsesrapport for juli.

Foto: SPENCER PLATT. NEW YORK, NY - MAY 16: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on May 16, 2016 in New York, New York. While global stocks stalled on news from the Chinese economy, the Dow Jones Industrial Average rose 100 points, or 0.6%, to 17635 in morning trade. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Læs mere
Fold sammen

Et sæt positivt overraskende jobtal har været med til at sprede optimisme på Wall Street, hvor S&P 500-indekset starter med at stige 0,3 pct., mens Dow Jones-indekset går frem med 0,5 pct., og Nasdaq-indekset ligeledes stiger med 0,5 pct. Det følger efter en torsdag, hvor de tre ledende aktieindeks lukkede uens - med såvel marginale fald som stigninger.

Indholdet af den amerikanske jobrapport viser blandt andet, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 255.000 personer i juli. Det var langt bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 180.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Måneden forinden var der kommet 259.000 personer i arbejde, hvilket var revideret fra tidligere annonceret 265.000 personer.

Samlet udviklede arbejdsløsheden sig fladt, idet den ligesom måneden før endte på 4,9 pct. Økonomerne havde ventet et fald i arbejdsløsheden til 4,8 pct.

På trods af den lille skuffelse med arbejdsløsheden har jobrapporten været rigtig stærk, og lige nu har markedet også brug for den slags positive nyheder at forholde sig til, vurderede aktiehandler John Plassard fra Mirabaud Securities inden fredagens offentliggørelse.

»Vi er i øjeblikket inde i en periode med usikkerhed, og faktum er, at investorerne ikke ved, hvor de skal lægge deres penge,« sagde John Plassard til Bloomberg News.

»Hvis tallene viser sig at være gode, vil markedet tro, at den amerikanske centralbank kan finde på at hæve renten en eller to gange i løbet af i år - eller i hvert fald som minimum én gang. Hvis tallene derimod skuffer, vil investorerne virkelig være nervøse i forhold til den økonomiske vækst i USA,« fortsatte han.

REGNSKAB FRA KRAFT HEINZ

På selskabssiden er der fredag relativt stille og få regnskaber at forholde sig til. Der er dog nyt fra fødevareproducenten Kraft Heinz, som har overrasket markedet med indtjeningen i andet kvartal.

Selskabet leverede et overskud per aktie på 85 cent mod ventet 71 cent ifølge Bloomberg News.

Overskuddet var bedre end selv den mest optimistiske analytiker havde ventet, da estimaterne lå i intervallet mellem 64 og 75 cent. Der var samtidig en pæn fremgang fra 0,61 cent i samme kvartal for et år siden.

Omsætningen faldt dog til 6793 mio. dollar fra 7130 mio. dollar, men det skyldtes primært negative valutaudsving, skriver Kraft Heinz i regnskabet. Ved markedsåbning stiger Kraft Heinz-aktien 5,1 pct. til 89,91 dollar.

/ritzau/FINANS