USA-aktier: Handelskrig tyngede markedet - kursfald fortsætter mandag

Foto: DON EMMERT

De amerikanske aktier tilbragte det meste af fredagen i rødt, da USA gjorde alvor af at indføre told på kinesiske importvarer. Kina svarede straks igen, men ikke helt så hårdt som frygtet. Det tog markedet positivt, og aktierne rettede sig noget.

Mandag er frygten igen steget markant, efter at Kina har varslet mere gengældelse for præsident Trumps toldtakster.

Det brede S&P 500-indeks faldt 0,1 pct. fredag, men var ved frokosttid nede med en halv pct. Dow Jones tabte knap 0,4 pct., men var også tæt på en hel pct. i minus tidligere. Nasdaq klarede sig igennem fredagen med et minus på 0,2 pct.

Mandag morgen falder de amerikanske aktiefutures 0,5-0,6 pct.

KINA ESKALERER IKKE UMIDDELBART

USA indførte fredag toldsatser på 25 pct. på importvarer fra Kina for 50 mia. dollar, og Kina var ikke sen til at svare igen med tilsvarende told fra den 6. juli. Dog kun på varer for 34 mia. dollar. Det blev opfattet som positivt, selv om man regner med told på varer for yderligere 16 mia. dollar senere.

- Det, der bryder nyhederne, er, at Kina har annonceret tariffer på 34 mia. dollar af varer, og det er mindre, end markedet faktisk troede, det ville blive. Med andre ord så eskalerer kineserne ikke med deres modsvar, siger Quincy Krosby, chefstrateg hos Prudential Financials, til Bloomberg News.

En handelskrig "er lige nu én af de største risici for verdensøkonomien", skrev Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank, torsdag i en kommentar.

OLIEPRISEN TRAK ENERGIAKTIER NED

Set hen over sektorerne var det dog de mest defensive, som klarede sig bedst. Telekommunikation steg 1,2 pct., mens dagligvarer vandt 1,3 pct. Forsyningssektoren gik samtidig 0,7 pct. op.

I bunden af sektorerne fandt man denne fredag energiaktierne, da olieprisen dykkede. Sektoren faldt som helhed med 2,1 pct., mens den amerikanske oliefuture tabte 3,3 pct. Det sker forud for næste uges Opec-møde, hvor markedet spekulerer i øget produktion.

Der var også tilbagegang for råvarer og industri, som tabte henholdsvis 0,6 pct. og 0,3 pct. De to sektorer står forrest i køen til klø, hvis handelskonflikten optrappes.

Det kunne også aflæses i kursudviklingen i nogle af de tunge aktier i Dow Jones-indekset, hvor Caterpillar og Boeing smed 2,0 pct. og 1,3 pct. respektivt. I Dow Jones trak energiaktier som Chevron og Exxon Mobil også ned med minusser på 1,9 og 1,5 pct.

TEKNOLOGI TOG EN PAUSE

Nasdaq-indekset faldt fredag og satte dermed et foreløbigt punktum for rekordridtet. I S&P 500 faldt sektoren også med 0,5 pct. FANG-indekset, med de største og mest omsatte IT-selskaber, kunne heller ikke holde dampen oppe.

Efter rekord på rekord faldt FANG fredag med 0,6 pct. FANG, der blandt andet indeholder Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Googles moderselskab, Alphabet, er dog stadig steget med knap 36 pct. i 2018.

Apple faldt fredag 1,0 pct., mens Facebook smed 0,5 pct.

/ritzau/FINANS