USA aktier: Frygt for færre lempelser gav kursfald

Det amerikanske aktiemarked fortsatte tirsdag mandagens udsalg , hvor frygten for markante ændringer i ikke mindst den amerikanske centralbanks pengepolitik gav markante udsving i de finansielle markeder.

Foto: Drew Angerer. Arkivfoto: New York Stock Exchange
Læs mere
Fold sammen

Det betød faldende aktiekurser, stigerne renter, styrket dollar og fald i råvarepriserne.

S&P 500-indekset lukkede tirsdag med et minus på knap 1,5 pct. i 2127,02. De tunge aktier i Dow Jones faldt 1,4 pct. til 18.066,75, og Nasdaq-papirerne sluttede med et drop på 1,1 pct. i 5155,25.

CENTRALBANKER I DEFENSIVEN

Frygten for, at de store centralbanker vil begynde at skalere den lempelige pengepolitik tilbage efter års udpumpning af likviditet, er steget markant med især den amerikanske forbundsbank som hovedrolleindehaver.

Fra Federal Reserve har meldingerne gentagne gange lydt på, at markedet ikke indpriser kommende renteforhøjelser tilstrækkeligt, samt at det er bydende nødvendigt at øge den amerikanske rente inden for overskuelig fremtid.

Samtidig har såvel Den Europæiske Centralbank og Bank of Japan undladt at lempe pengepolitikken yderligere trods de - ifølge nøgletallene - åbenlyse behov i såvel Europa som i Japan.

- Markederne er domineret af centralbanker, ikke bare her i USA, men også globalt, og det er den dominerende årsag til bevægelserne på tværs af alle aktivklasser. Når centralbankerne afholder sig fra tiltag, begynder investorerne at frygte for, at den stabiliserende faktor - som har været centralbankernes politik - kan være reduceret eller er helt forduftet, siger senior-porteføljemanager Bret Chesney fra Alpine Partners i Austin, Texas, til Bloomberg News.

Federal Reserve er nu gået ind i stilleperioden op til næste uges rentemøde, og investorerne ser frem til de kommende dages økonomiske udgivelser med blandt andet detailsalg, industriproduktion og inflationstal.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,2 pct. onsdag morgen.

RØDT OVER HELE LINJEN

Samtlige 11 sektorer i S&P 500-indekset lukkede med minus på bøgerne tirsdag. Dårligst gik det energiselskaberne, der fik klø efter en rapport fra Det Internationale Energiagentur, IEA, viste forventning om faldende efterspørgsel i de kommende år.

Det gav et fald i råoliepriserne på 3 pct. og et drop i energisektoren i S&P i næsten samme størrelsesorden. Alle 37 noterede energiselskaber lukkede i minus, og hele 34 faldt mere end 1 pct.

I den modsatte ende lå it-sektoren, der begrænsede dagens tab til 0,6 pct. ikke mindst på grund af en stigning i Apple på 1,6 pct. og i Paypal på 1,1 pct.

Det skandaleramte finanshus Wells Fargo oplyste, at alle produktsalgsmål vil blive skrottet i et forsøg på at formilde vrede kunder, der har været udsat for, at bankens medarbejdere har oprettet konti uden deres viden for at kunne leve op til de opskruede salgsmål. Skandalen, der også har kostet en bøde på 185 mio. dollar, sendte Wells Fargo yderligere 3,3 pct. ned.

Tesla faldt 1,1 pct. i kølvandet af kritik fra hedgefonden Kynikos Associates. Fondens grundlægger, Jim Chanos, kaldte på en konference Teslas fusion med Solar City "en omvandrende insolvens" og "topmålet af dumhed".