USA-aktier: Fortsat underliggende nervøsitet, men positiv start

Fredag stiger de amerikanske aktier. Dermed reduceres ugens og torsdagens fald. De tre store indeks stiger ved åbningen mere end 1 pct.

Foto: SPENCER PLATT

Selvom der fortsat underliggende er frygt for inflation og stigende obligationsrenter i USA, har vedtagelsen af statsbudgettet og ugens store fald givet appetit på aktierne her ved åbningen.

Fredag efter knap ti minutters handel ligger S&P 500-indekset med en stigning på 0,9 pct. efter torsdag at være faldet 3,8 pct. Dow Jones-indekset stiger ligeledes 0,9 pct. Nasdaq-indeks ligger stort set uændret efter et fald på 3,9 pct. torsdag.

Efter et langt forløb med to nedlukninger af det amerikanske statsapparat har den amerikanske præsident, Donald Trump, fredag morgen lokal tid underskrevet aftalen om et statsbudget.

Præsidentens underskrift var sidste skridt på vejen for budgetaftalen.

Senatet stemte med forsinkelse for aftalen efter midnat amerikansk tid, hvilket egentlig var en overskridelse af fristen.

Det betød, at det amerikanske statsapparat formelt set blev lukket ned frem til en afstemning i Repræsentanternes Hus, der fandt sted i nattetimerne lokal tid.

Aftalen om budgettet gælder for to år og køber dermed politikerne tid, inden de igen skal lægge arm om økonomien.

I denne uge er Dow Jones-indekset sendt ned med 6,5 pct. på de første fire handelsdage. Det vil, hvis det bliver resultatet fredag, resultere i det største fald på en uge siden oktober 2008, som var finanskriseåret. Indekset er dog fortsat steget 36 pct., siden præsident Donald Trump blev valgt som præsident i USA, påpeger CNN.

Det såkaldte frygtindeks - VIX-indekset - der måler volatiliteten på de amerikanske aktier, ligger fortsat relativt højt. Torsdag lukkede det i 33,18, men falder fredag ved åbningen i Chicago til 30,48. "Normalniveauet" har det seneste års tid været omkring 10-20.