USA-aktier: Flot afslutning trak ugen i plus

Det amerikanske aktiemarked fik en flot afslutning på ugen fredag. En overraskende solid arbejdsmarkedsrapport sendte investorernes arme i vejret trods den fortsat lave lønstigningstakt, der var med til at give rentefald i obligationsmarkedet.

Læs mere
Fold sammen

Fredag lukkede S&P 500-indekset med et plus på 1,5 pct. til 2129,90. De tunge aktier i Dow Jones steg 1,4 pct. til 18.146,74, og Nasdaq-papirerne sluttede med en gevinst på 1,6 pct. til 4956,76.

Mandag morgen er der kraftige stigninger i især de japanske aktier efter premierminister Shinzo Abes valgsejr i valget til Overhuset. Det smitter af på de amerikanske futures, der samtidig stiger omkring 0,4 pct.

Overdrevent Brexit-udsalg

»Vi havde på fornemmelsen, at brexit-udsalget var overdrevet, så hastigheden af opsvinget er ikke overraskende, når vi nærmer alle tiders højeste niveau. Aktierne får ingen konkurrence fra obligationsmarkedet. Vi har haft 16 uger i træk med kapitaludstrømning, og nu vil de høje priser trække folk tilbage til markedet,« siger chefstrateg Bruce Bittles fra Robert W. Baird i Milwaukee til Bloomberg News.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste en vækst i beskæftigelsen uden for landbruget på 287.000 personer i juni, hvilket er den højeste jobskabelse i otte måneder.

Økonomerne havde forudset en stigning på 180.000 personer oven på den utroligt svage maj-rapport, hvor kun 11.000 personer kom ind på arbejdsmarkedet.

Arbejdsløsheden steg dog til 4,9 pct. fra 4,7 pct. Økonomerne havde ventet en arbejdsløshed på 4,8 pct., da arbejdsstyrken er steget.

Lønningerne lå også under forventning med en stigning på 0,1 pct. på månedsbasis og 2,6 pct. på årsbasis. Det var 0,1 pct.point mindre end ventet for begge periodes vedkommende.

Ugen lukkede i plus

Med fredagens afslutning kan ugens resultater gøres op. S&P er steget 1,3 pct., og Dow Jones følger trop med en stigning på 1,1 pct., mens Nasdaq-papirerne har resulteret i en gevinst på 1,9 pct. til aktionærerne.

Fredagens stigninger var pænt fordelt over alle undergrupper i S&P-indekset. Størst var stigningerne i råvaresegmentet med et plus på hele 2,5 pct. trukket godt op af kurshop i metalvirksomhederne Alcoa og Freeport-McMoran på næsten 5 pct. hver.

I den anden ende var den mindst stigende undergruppe telesektoren, der lukkede med et plus på knap 1 pct.

Finans fulgte med

Også den finansielle sektor fulgte godt med trods fortsatte rentefald, og det høje pres som har ligget på sektoren siden brexit-afstemningen. JPMorgan og Wells Fargo steg hver 2,1 pct., mens Citigroup og Bank of America høstede gevinster på henholdsvis 1,7 og 1,2 pct.

Tøjkæden Gap kan for en sjælden gangs skyld findes i toppen af S&P 500. En overraskende stigning i det sammenlignelige salg sent torsdag sendte aktien 5 pct. højere.

Ny regnskabssæson starter mandag

Den kommende regnskabssæson starter allerede mandag efter Wall Streets lukketid. Det er traditionen tro aluminiumskoncernen Alcoa, der som første selskab er klar til at fremlægge tal for andet kvartal.

Analytikere forudser en overskudsreduktion på 5,4 pct. i forhold til for et år siden for virksomhederne i S&P 500-indekset, hvilket i så fald vil være det femte kvartalsvise fald i resultaterne i træk.