USA-aktier: Energisektoren overtog førertrøjen og sikrede rekord

Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier blev trukket op af solide stigninger i energiselskaberne onsdag, hvor de tre store aktieindeks alle lukkede med rekorder.

Markedet blev også hjulpet godt på vej af de fortsat stærkt efterspurgte teknologiselskaber, der sendte Nasdaq over toppen fra de glade dage i starten af dette århundrede.

S&P 500-indekset sluttede med en gevinst på 0,5 pct. til rekorden 2473,83, mens det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et plus på 0,3 pct. til 21.640,95 på trods af et massivt dyk i den indekstunge it-mastodont IBM oven på et stærkt skuffende regnskab.

Nasdaq-indekset fortsatte rækken af stigninger for niende dag i træk med et plus på 0,6 pct. til indeksrekorden 6385,04.

Torsdag morgen er udviklingen i de amerikanske futures noget mere afdæmpet. S&P og Dow Jones falder marginalt, mens Nasdaq øger marginalt.

Investorernes fokus lå onsdag på regnskaberne for andet kvartal.

»Indtjeningsvæksten blandt virksomheder i S&P 500 har hidtil været meget bedre end forventet. Det hjælper aktiemarkedet, for det er det, der er i fokus i denne uge, vurderer chefstrateg Art Hogan fra Wunderlich Securities i New York ifølge AFP«.

Onsdagens økonomiske nøgletal viste stigninger i det påbegyndte boligbyggeri og i antallet af byggetilladelser, som lå over analytikernes estimater.

COMEBACK FOR ENERGI

Der var stor efterspørgsel på energiselskaberne efter solide drop i olielagrene på det nordamerikanske kontinent. Det gav sig udslag i nye prisstigninger, der trak hele energisektoren op med 1,4 pct.

Energi fik følgeskab af råvaresegmentet, der steg 1,1 pct. og var næstbedste undergruppe blandt de 11 sektorer i S&P 500-indekset, der alle lukkede i plus onsdag.

De foregående dages store interesse for it-selskaberne fortsatte, men tirsdag aftens stærkt skuffende regnskabstal fra it-mastodonten IBM sendte sektoren lidt i baggrunden.

Koncernens kvartalsomsætning lå under forventningerne, og skiftet fra traditionelle pc-produkter til cloud computing og kunstig intelligens har endnu ikke kastet beløb af sig, som det var ventet. Aktien droppede 4,2 pct. til det laveste niveau i mere end et år.

Finanssektoren fik vristet sig ud af den foregående dags tvivlsomme udvikling efter et bedre end ventet regnskab fra investeringsbanken Morgan Stanley.

Højere indtjening end forudset og et beskedent fald i handelsindtægterne i forhold til ærkerivalen Goldman Sachs, der skuffede tirsdag, gav en vis lettelse. Morgan Stanley-aktien steg 3,3 pct.

I det hele taget er resultaterne i bankerne kommet godt fra start, men tilsyneladende er det ikke nok for investorerne.

»Investorerne forventer en god indtjening, og de forventer, at Federal Reserve hæver renterne, hvilket ville være godt for bankaktierne. Mange af forventningerne var allerede indregnet, og det gør det svært at komme højere op«, siger chefhandler Giri Cherukuri fra Oakbrook Investments i Illinois til Reuters.

Analytikere anslår en stigning i S&P-selskabers resultater på 8,7 pct. i andet kvartal ifølge data fra Thomson Reuters.