USA-aktier: Aktiemarkedet officielt i korrektion efter store kursfald

Det amerikanske aktiemarkeds voldsomme udsving fortsatte torsdag, hvor endnu et kraftigt kursfald bekræftede, at de ni års konstante stigninger er kørt af sporet og afløst af en korrektion.

Lige for tiden peger pilen kun én vej for de amerikanske aktier, og det er ikke opad. Fold sammen
Læs mere

De rystede investorer, der har været pisket rundt af voldsom turbulens, må se i øjnene, at såvel S&P 500 som Dow Jones er i et korrektionsområde, idet begge er faldet mere end 10 pct. siden den 26. januar.

Kursudsvingene fortsætter fredag morgen, hvor futuresmarkedet svinger kraftigt.

S&P MED MINUS PÅ 3,8 PCT

Torsdag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 3,8 pct. til 2581,00. Dow Jones-indekset sluttede med et tab på 4,2 pct. til 23.860,46, mens Nasdaq endte med en indeksdrop på 3,9 pct. til 6777,16.

Omsætningen var, som de foregående dage, igen usædvanlig høj, idet mere end 10 mia. aktier skiftede hænder.

Fredag morgen fortsætter den nervøse udvikling i futuresmarkedet, der startede positivt for derefter at falde 0,5 pct. Men ved 5.30-tiden er stigningerne på knap 0,4 pct.

Torsdag markerede sig som endnu en volatil dag, i en uge der indledtes mandag med det største fald i S&P 500 i mere end seks år, og som siden har haft kraftige svingninger.

»Støvet har langt fra lagt sig endnu, og jeg tror, at både købere og sælgere forsøger at finde ud af, hvor markedet i virkeligheden er på vej hen. Jeg vil tro, at det fortsætter i de næste par handelssessioner - ligesom for at få alt skyllet ud,« siger senior management partner Jonathan Corpina fra Meridian Equity Partners i New York til Reuters.

KORREKTION VAR VENTET

En korrektion har længe været ventet af investorerne, da markedet er steget til rekord efter rekord uden ophør.

De store kursfald blev katalyseret af bekymringer over stigende inflation og fortsat stigende obligationsrenter, som blev udløst af den amerikanske jobrapport fra sidste fredag. Sideløbende har der været med pres fra en voldsom afvikling af handler forbundet med eksponering mod en fortsat lav volatilitet.

SAMTLIGE INDEKS I MINUS

Der var kursfald i samtlige 11 undersektorer i S&P 500. De hårdeste ramte sektorer var finans- og informationsteknologi med fald på henholdsvis 4,5 pct. og 4,2 pct.

Siden toppen blev nået den 26. januar, har S&P 500-indekset mistet 2490 mia. dollar i markedsværdi ifølge S&P Dow Jones Indices.

Aktiemarkedets barometer over nervøsiteten - VIX-indekset - afspejlede udviklingen i de store aktieindeks med en stigning på godt 20 pct. hen over handelsdagen til 33,5. Det er tre gange gennemsnittet over det seneste år.

»Det vi ser, er fortsat bekymring over rentestigningen og over værdisætningen på aktiemarkedet,« siger Chris Zaccarelli, investeringschef i Independent Advisor Alliance i North Carolina, til Reuters.

De store kursfald er smittet af i aktieoptionsmarked, hvor handelsvolumen er blevet skruet op i indeværende uge. Yderligere stigning vil sandsynligvis vise sig, når kontrakterne for februar nærmer sig udløb i næste uge.

»Mange investorer er blevet tvunget til at indgå positioner, der enten skal afvikles eller rulles længere fremad,« siger optionschef Jon Cherry fra Northern Trust Capital Markets i Chicago til Reuters.

/ritzau/FINANS