USA åbner med store fald

De amerikanske aktiemarkeder åbnede onsdag eftermiddag med store fald som følge af skuffende nedjusteringer.

Foto: Shannon Stapleton/Reuters.
Læs mere
Fold sammen
De amerikanske aktiemarkeder åbnede med solide fald, efter at et par nedjusteringer fra Time Warner og Intel får investorerne til at øge bekymringerne for virksomhedernes indtjeningsevne.

Dermed falder stimulusplanen fra Barack Obama lidt i baggrunden i onsdagens handel. I modsatte ende finde vi Monsanto, som går mod strømmen efter en opjustering af helårsforventningerne.

Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 1,4 pct. lavere i 8.891. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 2,1 pct. lavere i 1618.

Forsigtige investorer
"Det sidste par dage har været gode på aktiemarkederne, men indtjeningsbekymringerne popper frem hele tiden," siger aktiechef Manfred Hofer hos finanshuset LGT Capital Management til Bloomberg News.

"Investorerne er forsigtige konstant. Det, vi har set, er et rally, men der er fortsat tale om et overordnet negativt aktiemarked, som endnu ikke har vendt rundt endnu," vurderer aktiechefen.

Skuffende nedjusteringer
Intel, som er verdens største mikrochipproducent, har nedjusteret omsætningsforventningerne til fjerde kvartal, hvilket sker for anden gang på to måneder.

Omsætningen ventes nu at lande på 8,20 mia. dollar i fjerde kvartal sammenlignet med analytikernes forventninger på 8,77 mia. dollar. Intels egne forventninger lød tidligere på en omsætning omkring 9 mia. dollar. Nedjusteringen er skuffende, idet Intel for blot to måneder siden også nedjusterede omsætningsforventningerne med lige over 1 mia. dollar fra 10,1 mia. dollar. Aktien åbner 5,4 pct. lavere i 14,6 dollar.

Den amerikanske aluminiumsproducent Alcoa kom i fokus i tirsdagens eftermarked. Selskabet lancerede en omfattende omstruktureringsplan, hvor 13 pct. af arbejdsstyrken eller 13.500 personer bliver afskediget. Der bliver desuden lukket ned for en tredjedel af den globale produktion i tre måneder på grund af afmatningen af den globale økonomi. Aktien åbner 5 pct. højere i 11,5 dollar.

Monsanto, som er verdens største producent af såsæd og plantebeskyttelse, er onsdag aktuel med regnskab for første kvartal, som også indeholdt en opjustering af helårsforventningerne. Det er specielt et stærkt salg af såsæd til det nordamerikanske og latinameriklanske marked som ligger til grund for de flotte tal. Aktien åbner 14,6 pct. højere i 84 dollar.

Time Warner, som er verdens største mediekoncern, har nedjusteret forventningerne til fjerde kvartal, efter samlede nedskrivninger for gigantiske 25 mia. dollar, hvor hovedparten kommer fra kabel-tv aktiviteterne med nedskrivninger på 15 mia. dollar. Time Warner venter nu et underskud for hele 2008 mod tidligere forventning om et resultat på 1,04-1,07 dollar pr. aktie. Aktien åbner 6,4 pct. lavere i 10,3 dollar.

RB-Børsen