Uro i Pakistan bredte sig til børsen

Aktierne faldt efter mordet på Benazir Bhutto og flere nedslående økonomiske rapporter. Derimod steg guldpriserne og obligationerne.

Mordet på den pakistanske oppositionsleder Benazir Bhutto og skuffende økonomiske tal gjorde torsdagen til en sur, tredje juledag for investorerne.

Guldpriserne og obligationerne steg på de amerikanske børser, mens de amerikanske aktier fik en nedtur af frygt for følgerne af drabet.

Guld tiltrækker investorer, når der er uro. Gulpriserne steg da også med 2,20 dollars (27 procent) til 826,80 dollars pr. ounce og er dermed tæt på rekorden på 830,05 dollars, som blev sat for blot en måned siden. Også oliepriserne gik i vejret.

Selv om forbrugertilliden i USA uventet steg i december, fokuserer investorerne ifølge nyhedsbureauet Reuters stadig på de negative nyheder.

Her steg forbruget af langvarige goder som biler, køleskabe og vaskemaskiner kun 0,1 procent i november, og det er langt mindre end ventet. Samtidig lå antallet af arbejdsløse i sidste uge højere end forventet.

Endelig kom der advarsler om, at de store banker som Citigroup, Merrill Lynch og JP Morgan Chase ventes at foretage endnu større afskrivninger i fjerde kvartal end tidligere ventet.

Down Jones Industrial-indekset faldt med 185,01 points (1,37 procent) til 13.366,68, Standard & Poor's 500-indekset faldt 19,59 points (1,31 procent) til 1.478,07, og det IT-tunge Nasdaq-indeks dykkede 48,43 points (1,78 procent) til 2.675,98.

I det hele taget skiftede langt færre aktier hænder i løbet af torsdagen, eftersom mange aktiehandlere holder forlænget juleferie.