Under 500 timer til Brexit: Pundet i limbo inden afgørende afstemninger

Det er en uge, der starter med Brexit som hovedtema, hvor potentielt tre afstemninger i Westminister kan få afgørende betydning for Storbritanniens økonomi - og pundet.

Den britiske premierminister Theresa May har forhandlet hele weekenden, men der er stadig intet, der tyder på et gennembrud. Foto: Christopher Furlong/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Og velkommen til (endnu) en afgørende uge for pundet og Storbritanniens fremtidige forhold til EU. Tirsdag skal Premierminister Theresa May igen fremlægge sin skilsmisseaftale til parlamentet, men alt peger på, at afstemningen igen ender i en fiasko for hende.

Især efter weekenden, hvor Briterne og EU forsøgte at lande en aftale, der kan glide ned i både London og Bruxelles, men forhandlinger endte igen i dødvande. Det vil sige, at der nu - med under 500 timer til Brexit - stadig ikke er nogen tegn på et gennembrud, der kan sikre et »blødt« Brexit efter 29. marts. Ifølge Financial Times står May imidlertid klar til at flyve til Bruxelles i løbet af mandagen, hvis EU melder ud, at de er klar til at diskutere eventuelle justeringer til skilsmisseaftalen.

Pundet er ikke glad for al usikkerheden.

Det er mandag morgen faldet til 8,61 kroner, det laveste niveau siden 25. februar. Den engelske valuta var ellers kravlet til 8,75 kroner i slut-februar - det højeste siden maj 2017 - på udsigten til, at Storbritannien næsten helt sikkert ville udelukke et »hårdt« Brexit. Eksperter hos den tyske bank Berenberg, siger kun er en 15 pct. sandsynlighed for et hårdt Brexit.

De kommende fire dage kan blive altafgørende for om investorernes værste frygt bliver til virkelighed. Hvis Underhuset som forventet stemmer Theresa Mays forslag ned tirsdag, skal de onsdag stemme om, hvorvidt de skal udelukke udelukke et hårdt Brexit. Det vil de formentlig godt, hvilket leder til den sidste afstemning torsdag, hvor de stemmer om, at udskyde Brexit.

Går de næste dage som forventet, vil vi derfor sidst på ugen stå med en udskydelse af Brexit til midt på sommeren. Går det derimod ikke som forventet, står Storbritannien til at vælte ud af EU uden en aftale 29. marts, og så kan det for alvor gå amok på de finansielle markeder. Stay tuned.

Det er relativt stille på aktiemarkederne i dag, efter sidste uge, hvor amerikanske aktier led sit største ugentlige tab i 2019, og danske aktier faldt for første gang i fire uger. Pessimismen blev udløst af nedjusteringer af vækst fra både OECD og den Europæiske Centralbank og ikke mindst overraskende dårlige tal for amerikansk jobvækst i februar.

Paradoksalt nok ramlede den negative aktieuge lige præcis sammen med 10-års jubilæet for det fænomenale aktieopsving, der startede i finanskrisen. 6. marts 2009 bundede S&P 500 i en kurs på det symbolske 666, og er nærmest steget i en lige linje lige siden.

Der er dog flere investeringseksperter, der mener, at festen nu er ved at være forbi, og aktier står over for en korrektion.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan rykke markedet i dag

  • Eftermiddag/aften. Eurogruppen af finansministre for eurozonelandene mødes i Bruxelles. På dagsorden er blandt andet Grækenland og boligmarkedet.

Virksomheder i fokus

  • Boeing. Den amerikanske virksomhed er producenten bag det ulykkesramte Ethiopian Airlines fly, der styrtede søndag og dræbte alle 157 personer ombord. Kina har nu beordret flyforbud for alle fly af samme model - Boeing 737 Max 8. Også Ethiopian Airlines har indstillet alle flyvninger med den flytype.
  • Deutsche Bank og Commerzbank. Over weekenden er der kommet nye rygter om, at de to tyske banker er i gang med at undersøge mulighederne for en fusion.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,8 pct.
Kinas Shanghai Composite: +1,9 pct.
Japans Nikkei 225: +0,4 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,03 pct.

Europe (futures)
Danmarks C25: -0,4 pct.
Euro Stoxx 50: +0,4 pct.
Tysklands DAX 30: +0,4 pct.
Frankrigs CAC 40: -0,7 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,5 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: +0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,3 pct.