Ulovlige lån granskes af Bagmandspolitiet

Mange danske selskaber granskes i øjeblikket af Bagmandspolitiet for ulovlige aktionærlån for 220 millioner kroner.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) var i går i samråd i Folketingets Erhvervsudvalg om ulovlige aktionærlån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har man konstateret, at ledelses- og bestyrelsesmedlemmer fra 110 forskellige danske virksomheder ulovligt har ydet lån til selskabernes aktionærer, og sager for i alt 220 millioner kroner er nu afleveret til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) også kendt som Bagmandspolitiet, skriver Børsen.

Siden midten af 2010 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen gennemført en mere risikobaseret kontroltilgang og har dermed anmodet ledelserne i de 110 selskaber om at dokumentere, at de ulovlige lån er blevet indfriet med tillæg af lovpligtige renter. Styrelsen kan dog ikke give nærmere oplysninger om brancher eller størrelsen af de berørte virksomheder.

Uklar proces

Siden 1995 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen været pålagt af årsregnskabsloven at gennemføre en stikprøvevis kontrol af de modtagne årsrapporter, men det stod uklart, hvad man skulle stille op, når man stødte på uregelmæssigheder, oplyser styrelsen:

"Loven tog derimod ikke stilling til styrelsens reaktion på stikprøvekontrollen, ligesom loven ikke tog stilling til styrelsens reaktion til forhold, der blev konstateret på anden vis. Styrelsen har ikke mulighed for at skride ind over for alle ulovlige aktionærlån i Danmark," skriver styrelsen til økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Skærpede straffe

Regeringen fastslår nu, at det skal være slut med bare at konstatere ulovlige lån.

"Jeg har bedt mine embedsmænd undersøge mulighederne for, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen får lovhjemmel til at udatede administrative bøder, når de konstaterer, at der er sket aktionærlån," siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Ministeren fastholder, at det først og fremmest er ledelsen i virksomhederne, der er ansvarlig for, at lovgivningen overholdes.