Ukuelige GN trak C20 i rekordniveau

Mandag blev endnu en god dag for C20 Cap-indekset, der sluttede med en lukkerekord i 660,46 efter en stigning over dagen på 0,8 pct.

Udviklingen herhjemme blev trukket af særligt GN Store Nord, der ligeledes rundede en milepæl for sig selv, efter at flere finanshuse kvitterede med roser for fredagens regnskab og strategiopdatering. Generelt var stemningen dog positiv i Europa, hvor det tyske DAX-indeks også snusede til en lukkerekord.

- Mandag var en meget positiv dag, hvor vi fik eftervirkninger fra de seneste gode nøgletal og så rekorder flere steder, konstaterer Mikkel Kirkegaard Petersen, der er seniorrådgiver hos Nordea, over for Ritzau Finans.

Analytikerne stod mandag i kø for at uddele skulderklap til GN Store Nord efter endnu et pænt regnskab og nogle overvejende positive forventninger til 2014-2016. Selv om flere mener, at aktien fortsat er dyrt prissat i forhold til konkurrenterne, har nyhedsbombardementet fra det danske selskab fredag medført et par løftede anbefalinger samt flere løftede kursmål.

Eksempelvis løfter SEB Enskilda sin anbefaling af GN til "køb" fra tidligere "hold", mens Nordea løfter til "hold" fra tidligere "sælg". Den svenske storbank løfter samtidig sit kursmål, men kun til 130 kr. fra tidligere 115 kr., og Nordea foretrækker fortsat William Demant-aktien over GN, der er steget voldsomt over de seneste to år.

- GN-aktien er dyr, men den er ikke ekstremt dyr. Selskabet har haft meget høje vækstrater, og det har markedet betalt for. Den (aktien, red.) har handlet med en præmie, men det er også blevet retfærdiggjort hver gang, GN har aflagt regnskab. Det eneste, der kan anfægtes, er prissætningen, og altså hvor stor en præmie aktien skal handles med, siger Mikkel Kirkegaard Petersen.

Netop William Demant Holding, hvis aktie Nordea altså foretrækker - var dog også i positivt terræn mandag - blandt andet under indtryk af et positivt regnskab for konkurrenten Sonova, der sammen med sine tal for første halvår 2013/14 opjusterede forventningerne til hele regnskabsåret. Den schweiziske høreapparatproducent venter nu en en salgsvækst på 8-10 pct. sammenlignet med regnskabsåret 2012/13, mens driftsresultatet (EBITA) ventes at stige med 11-14 pct. Tidligere lød forventningen til de to poster på stigninger på henholdsvis 6-8 pct. og 9-13 pct.

GN-aktien sluttede øverst i C20-regi med en stigning på 4 pct. til 132,50 kr. -det højeste niveau siden den 15. februar 2001 - mens William Demant steg med 2 pct. til 519 kr.

Verdens største enzymproducent, Novozymes, har indgået et samarbejde med italienske M&G Chemicals om at levere enzymteknologi til et nyt bioraffinaderi til produktion af biomassebaseret glykol i Kina. Novozymes bliver eksklusiv leverandør af enzymteknologi til anlægget i en periode på 15 år, og anlægget får en kapacitet på 1 mio. ton biomasse årligt.

Det var positivt brændsel til Novozymes-investorernes bål mandag, hvor aktien steg med 1,2 pct. til 215,10 kr.

Shippinganalysehuset Seaintel mener i en ugentlig analyse at vide, at Maersk Line ligesom en række af konkurrenterne vil løfte raterne med effekt fra 15. december. Ifølge analysehuset lægger Maersk Line 750 dollar oven i prisen på hver tyvefodscontainer (teu) på ruterne mellem Asien og Europa.

I forvejen har konkurrenter som Hapag-Lloyd, CMA CGM, MSC og Orient Overseas Container Lines (OOCL) annonceret ratestigninger i samme niveau fra midten af december.

Mærsks B-aktie endte mandagen med en stigning på 0,2 pct. til 55.500 kr. Kun fire eliteaktier sluttede i øvrigt i negativt terræn.

Ejendomsselskabet Asgaard Group serverede en spritny strategi for markedet mandag eftermiddag. Fremover vil selskabets primære fokus være på at udvide porteføljen af kontor- og detailejendomme i Storkøbenhavn, mens Asgaard også skifter ud i ledelsen og planlægger at skifte navn til Realia. Alle udviklingsaktiviteter planlægges afhændet. Asgaard-aktien steg med 16,9 pct. til 90 kr.

Eneste regnskabsopdatering på ugens første dag kom fra et andet ejendomsselskab - nemlig Jensen & Møller Invest - der steg med 4,4 pct. til 4700 kr. Det hører dog med til historien, at blot 12 aktier i selskabet skiftede hænder i løbet af dagen.