Ukrainsk og græsk lettelse løfter aktierne i Europa

Europas aktiemarkeder er tilbage på den grønne gren torsdag, efter at der er kommet meldinger om våbenhvile i Ukraine og mere ro om den græske gældssituation, der afventer mandagens møde i Eurogruppen.

Det sender de europæiske aktier i vejret, især i den sydlige del af kontinentet. FTSE-indekset i London stiger 0,2 pct., og det franske CAC 40-indeks går 1,1 pct. frem, mens der er løft på over 2 pct. i både Milano og Madrid, og de græske aktier stiger omkring 5 pct.

- En våbenhvile er moderat godt. Spændingerne er der stadig, så vi må se, hvordan det går. Regnskaberne har været ret gode indtil videre denne sæson. I Grækenland ligner det, at vi langsomt bevæger os mod en aftale inden deadline, opsummerer porteføljemanager Espen Furnes fra norske Storebrand.

Finske Outokumpu sætter sig solidt på tronen over de mest stigende aktier efter et hop på 16,3 pct. til 5,61 euro. Med en omsætning på 1,67 mia. euro og et underskud på 55 mio. euro var stålkoncernen noget bedre kørende end ventet i markedet. Og trods de røde tal på bundlinjen, er der tegn på bedring, fortæller selskabet, som blandt andet sælger rustfri stålprodukter.

Toppladserne efter Outukumpu går til en række banker med eksponering mod Rusland og Grækenland. Raiffeisen Bank, der er store i Rusland, og de græske banker National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank og Eurobank stiger alle omkring 10 til 12 pct.

I Sverige er der også gode takter med et løft på 2,2 pct. til S30-indekset, som nu ligger i rekordhøje 1627,6 point. Det sker efter, at centralbanken har svækket den svenske krone ved at sænke renten til minus 0,10 pct. og købe statsobligationer tilbage fra markedet. Eksporttunge selskaber som Boliden, SKF, Atlas Copco og Skanska er blandt de største vindere på børsen i Stockholm.

I den kedelige ende agerer danske FLSmidth bundskraber med sit dyk på 6 pct. efter torsdagens årsregnskab. Især ordreindgangen var en stor skuffelse for investorerne, men også indtjeningen i fjerde kvartal var under prognoserne.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk