Ugens op- og nedture

Ugens op- og nedture
Læs mere
Fold sammen

Opture

Smedegaard med ny profil

Timing er Gud, også i business-Danmark. Da Mærsk-topchefen, Nils Smedegaard Andersen, blev fyret i juni 2016 var det næppe udtryk for, at Smedegaard ikke havde passet sit job som CEO, men – set ude fra – mere udtryk for, at diskussioner om de store beslutninger i Mærsk-toppen var endt i en blindgyde.

I sådanne fastlåste situationer er det aldrig ejeren eller formanden, der ryger, men topchefen. That’s life på de bonede gulve. Eftertiden har vist, at den timing var rigtig, den rigtige beslutning for begge parter.

Smedegaard selv er forlængst kommet tilbage i kampen. Nu i en ny rolle som formand og rådgiver. Formand i Dansk Supermarked og senest i rederiet Unifeeder, hertil bestyrelsesposter i BP og Unilever samt rådgiver for et par af de store kapitalfonde. Altså i højere grad strategisk arbejde frem for det operative ansvar.

Det ville da også være spild af masser af global erfaring og et attraktivt netværk, hvis den 59-årige Smedegaard satte sig hen og trillede tommelfingre.

 

 

Først Tordenskjold, så Hareide

Gossipperne forstår godt landstræner Åge Hareides svedperler på panden i de første minutter af opgøret i Dublin tirsdag aften. Store resultater kræver stor risikovillighed, særlige lederevner og kølighed. Det er risky business.

Forskellen mellem succes og fiasko – også på gossiplisten – er millimetertynd. Forestil dig, at AC (Andreas Christensen) ikke havde fået knoklet kluddermålet til 1-1 i netmaskerne, og de rød/hvide havde tabt. Så var Åge Hareide i denne uge endt hos den gnavne juniorgossipper i taber­spalten.

Nu følger Åge Hareide i lige linje som den mest populære nordmand i Danmark, siden Tordenskjold for 300 år siden i de store slag på søen sejrede for Danmark. For en leder og landstræner som Åge Hareide handler det ikke om at bringe sine ansatte, spillerne, i form, eller lære dem at sparke til læderkuglen. Næh, det handler om at udtænke den rigtige taktik, få holdet og sammenholdet til at fungere. Og ja, held spiller også en vigtig rolle. Men som bekendt har heldet det med at komme til dem, der opsøger det.

 

Suvanto-Harsaae står for hovedretten

Opture og nedture i business-toppen følges ad som yin og yang-vekselvirkningen. Således også for den erfarne bestyrelseskvinde Sanna Suvanto-Harsaae, blandt andet kendt for sin bestyrelsesrolle i Babysam og andre mellemstore danske virksomheder.

Senest har hun fået en central rolle og en stjerne på skuldrene som formand i køkkenvirksomheden TCM. Ejerne bagved, kapitalfonden IK Investment Partners, købte selskabet for blot halvandet år siden og satte Suvanto-Harsaae ind som ny formand. Nu skal det børsnoteres.

Nok har hun en direktion i TCM, som kører køkken­biksen til daglig, men formanden er i høj grad også ansigtet udadtil i forbindelse med børsnoteringen. Ikke nogen let opgave. Faldgruberne er til at få øje på. For høj noteringskurs, forsvaret for vilde aflønninger til top­ledelsen, og et marked, som er konjunkturfølsomt.

Lykkes børsoperationen, jamen så er det i høj grad en cadeau til Suvanto-Harsaae.

 

Nedture

Ålen er fanget i rusen

#MeToo-bølgen har – endnu i hvert fald – ikke ramt hverken dansk erhvervsliv, kulturen eller medieverdenen for alvor. Med enkelte meget åbenmundede undtagelser.

For efter sangerinden og skuespilleren Bjørks anklager mod instruktør von Trier blev der for alvor åbnet for sluserne mod stifteren og den mangeårige leder af filmselskabet Zentropa, Peter Aalbæk Jensen.

Han er blevet anklaget for bl.a. mobning og en slags chikane mod elever i selskabet. Det er slut nu. Og det samme er det for Peter Aalbæk Jensen.

Han er jo ikke længere direktør i selskabet, og nu må han heller ikke optræde som sådan. Faktisk må han slet ikke sige noget, har ledelsen i Zentropa besluttet.

Det er en nødvendig beslutning for selskabet. For de er hårdt presset af bl.a. de vigtige internationale samarbejdspartnere, som er med at finansiere de dyre film­produktioner.

Ålen var sjov at se og høre på i mange år. Det er helt slut nu.

 

Hvor er Banedanmarks direktør?

Skandalens omfang er først nu ved at gå op for folk.

For en fordyrelse på i hvert fald tre milliarder kroner (og det er det foreløbige forventede tal) og en forsinkelse på yderligere syv år – det er prisen på etableringen af nye signalanlæg ved de danske togbaner – er en regulær skandale.

Signalerne langs banerne har allerede kostet én Banedanmark-direktør jobbet. Det skete i 2015, da Jesper Hansen røg ud.

De nye oplysninger blev dryppet ud sent onsdag eftermiddag. Banedanmark sendte en såkaldt programdirektør ud for at fortælle om forsinkelser og ekstraregninger.

Jeg fulgte med i timerne bagefter, og jeg kunne i hvert fald ikke få øje på Banedanmarks topchef, Per Jacobsen, selv om det i høj grad må være hans ansvar og opgave at kommunikere, hvad der er gået galt. Hvordan det er gået galt. Og hvad man nu gør.

Som skatteborger vil jeg høre fra topchefen, ikke underordnede, der er sendt i byen for at redegøre for en skandale, som næsten kun kan blive større. Det følger altså med jobbet.

 

Det ser sort ud for Harald Grøn

Han har længe tilhørt de mest indflydelsesrige i dansk erhvervsliv. Alligevel er det de færreste uden for erhvervslivets inderkreds, der har kendt Harald Grøn.

Men som øverste chef for Nordeas corporate finance, altså afdelingen for bl.a. køb og salg af virksomheder og arbejdet med børsnoteringer og investeringer i virksomheder, har Harald Grøn været en helt central aktør i dansk – og nordisk – erhvervsliv.

Nu er han blevet fyret på gråt papir, og det er nærliggende at pege på en konkret årsag. For det var et slag, at Nordea tabte det tidligere kapløb om at føre Nykredit på Børsen. Den slags nederlag koster – og altså også her.

Dertil kommer, at Nordeas corporate finance-afdeling har mistet flere vigtige medarbejdere – den slags koster også.

I det hele taget er det et hårdt miljø i bankernes corpo­rate finance-afdelinger. Det er stedet for høje lønninger og tårnhøje bonusser, men også stedet, hvor fyresedlerne rammer hurtigt.