Ugens aktietips: Slut med shortposition i Vestas

Læs denne uges Langers Skarpe Aktietips

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som bekendt har AktieUgebrevet hen over sommeren haft shortpositionen Bear Vestas, som vi solgte for nylig med en gevinst på knap 20 %. Vi synes nu, at værdiansættelsen er ved at være i orden, med en pris på tyve gange det forventede overskud næste år. Vores vurdering baserer sig også på, at de europæiske vindmølleproducenter i regnskaberne for 2. kvartal over en bred kam har vist solid ordreindgang. Vi forventer derfor ikke, at Vestas vil skuffe med fremlæggelsen af Q2 regnskabet den 20. august.

Korrektionen på de knap 20 % siden toppen fra kurs 300 er sket parallelt med de øvrige europæiske vindmølleproducenter. Der har efter vores opfattelse langt hen ad vejen været tale om gevinsthjemtagning fra de udenlandske finanshuse. Vi bemærker, at de udenlandske finanshuse er ekstremt dominerende i kursdannelsen på Vestas, og det gør kursudviklingen meget uforudsigelig på grund af påvirkning fra algoritmehandlere og kortsigtede spekulationsfonde. Efter kursfald fredag morgen på næsten 5 %, købte vi aktien til Pensionsporteføljen til kurs 234,8 mod lukkekursen i 237,2. Vi har fastsat et stop loss ved brud ned gennem 227, da vi ser risiko for kursfald til ned omkring 200 på grund af stor volatilitet.

Stærkt Q2 regnskab fra North Media, men dansk økonomi siver

Mediekoncernen North Media leverede forleden et stærkt regnskab for 2. kvartal, hvor der både var solid fremgang i printforretningen (søndagsavisen + distribution), men onlineaktiviteterne reducerede underskuddet yderligere. Justeret for forskellige forhold ser vi aktuelt aktien værdisat til 7-8 gange det forventede overskud efter skat i år, hvilket er absolut rimeligt og attraktivt.

Når vi alligevel ikke overvejer at købe aktien til Pensionsporteføljen, er det fordi den danske økonomi siver. Mediekoncernen er meget konjunkturfølsom og afhængig at detailhandlens evne og vilje til at annoncere, og efter et godt 2. kvartal ser vi en sivende tendens i 2. halvår. Selvom forbrugertilliden blandt danskerne er på vej frem, ligger privatforbruget stort set stille efter en gunstig udvikling i april og maj. Hvad værre er, synes også den danske industriproduktion nu at bremse hårdt op, blandt andet drevet af klare opbremsningstendenser i Tyskland.

For selve North Media var det opmuntrende, at driftsresultat før afskrivninger på 51 mio. kr. for halvåret lå mere end 20 % højere end sidste år. Selve driftsresultatet var kun lidt bedre, men det skyldes en stigning på 50 % i afskrivninger, især baseret på de nyindkøbte lokalaviser. Selv efter disse "kunstige" afskrivninger lå printforretningens EBIT i Q2 solidt højere end samme kvartal sidste år – med en øgning fra 14,8 mio. kr. til 17,4 mio. kr. og onlineforretningen EBIT blev forbedret fra minus 5,1 mio. kr. til minus 3,2 mio. kr. Vi ser meget positivt på strategi- og forretningsudvikling i North Media. Ved tegn på fremgang i dansk økonomi, vil vi overveje køb af aktien.

BioPorto: Det trækker ud med NGAL-succes

BioPorto har som bekendt fået skabt ro omkring virksomheden med en ny dygtig ledelse, et solidt kapitalgrundlag og en målrettet salgsstrategi. Vi ser et uændret meget stort potentiale i NGAL test mod akut nyreskade, og vi ser også god mulighed for at BioPorto kan bevare patentet, selvom der er klart stigende usikkerhed herom. Selskabets likvide beholdning er ved halvåret 32 mio. kr. og med de halvårlige underskud i størrelsesordenen på knap ti mio. kr. er der i hvert fald til et par års drift uden nævneværdig fremgang i omsætning og resultat. Selskabet forventer fortsat fremgang i salg på 15-40 %. Men fra et meget lavt udgangspunkt.

Vi har solgt BioPorto fra Pensionsporteføljen, fordi vi ser mindst 2-3 års arbejde med at gøde markedet forude, før salget for alvor kommer til at blive boostet. Det er dog positivt, at selskabet oplyser, at ”enkelte licens og OEM aftaler om NGAL” kan blive indgået i år. Samtidig ser vi stor usikkerhed om hvorvidt den aktuelle patentstrid med blandt andet Alere bliver forligt, så den europæiske patentmyndighed ikke skal ind i en ny patentsag om det parallelle afdelte patent. Selskabet oplyser dog, at EPO nu har oplyst om manglerne i det afviste patent, som vil blive justeret i det nyere afdelte NGAL-patent.

MWL ejer privat aktier i BioPorto