Ugens aktietip: Valg i vente, større nedtur lurer og danske flagskibe i havsnød

Bliv klædt godt på til den kommende aktieuge med Aktieugebrevets Morten W. Langer.

Læs mere
Fold sammen

Så kom den negative korrektion, men plusser forude:

For en uge siden skrev vi på denne plads, at der på aktiemarkederne var stigende underliggende nervøsitet. Afsættet var nogle af destemningsindikatorer, som ofte kan give indikationer om, hvad der ligger forude på aktiemarkederne. De danske large cap aktier blev i ugen sendt hele fem procent ned. Kun Lundbeck og Genmab kørte uden om stormvejret. For begges vedkommende på grund af regnskabsudmeldinger som overraskede markedet positivt.

Den udbredte markedsopfattelse er, at nedturen blev sparket i gang, fordi nye meningsmålinger viste flertal til Trump som vinder af det amerikanske præsidentvalg. Det underlige er, at aktiemarkederne først begyndte at falde nogle dage efter disse meningsmålinger.

Endnu mere mærkeligt er det, at meningsmålinger midt i ugen igen viste et solidt flertal til Hillary Clinton. Men det fik ikke aktiemarkederne til at stige igen.

Vi ser det som en bekræftelse af vores hypotese om, at der er langt flere vigtige drivkræfter i spil for tiden, og at aktiemarkedernes store bevægelse de kommende måneder vil være nedad.

Når vi i fredags skruede markant op for risikoen i AktieUgebrevets Pensionsportefølje, er det fordi vi forventer Clinton vinder valget tirsdag, og at det vil give aktiemarkederne den sidste tur op, før den store nedtur fortsætter.

Den store langsigtede bevægelse er nu nedad:

Vurderingen bygger på, at aktiemarkederne de seneste år er blevet holdt oppe af centralbankernes kunstige stimulanser, som har givet historisk lave renter. Med de bedre makroøkonomiske nøgletal i både Kina, Europa og USA vil markederne forvente, at centralbankerne nu træder på bremsen og stille og roligt afvikler stimulanserne og begynder at normalisere renterne. Højere obligationsrenter vil lægge et vedvarende pres på aktierne, også selvom de børsnoterede selskabers overskud måske begynder at flade ud eller endda stige igen.

Kortsigtet ser vi nogle gode købsmuligheder, men langsigtet ”Pas på”:

Nogle af de aktier, som den forgangne uge fik flest tæsk, var Pandora, Vestas og SimCorp. Lige netop Pandora og Vestas er nogle af de aktier, som analytikerne har størst forventningerne til de kommende år. Men det er også aktier med mange store udenlandske aktionærer. Så når der i perioder kommer stort udenlandsk nettosalg på grund af generel markedsnervøsitet, vil det også være denne type aktier, det går ud over.

Vi ser dog den seneste tids negative korrektion som en god købsmulighed for den kortsigtede investor. For den langsigtede investor er historien efter vores vurdering en helt anden, fordi vi ser faldende aktiemarkeder over de næste 6-9 måneder. Men med store sving op og ned undervejs. For de kortsigtede investorer med en investeringshorisont på mindre end 1-2 måneder kan der være gode gevinster at hente på disse udsving. Men er man langsigtet investor, der ikke vil købe og sælge hen ad vejen, er det en god idé at reducere aktieandelen under den kommende aktieoptur, som virker sandsynlig efter valget af Hillary Clinton.

Hvad med de to flagskibe, Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk:

Mange tusinde danskere har private aktier i de to danske flagskibe, og det har været en dyr fornøjelse at være aktionær i disse selskaber de seneste måneder. Men hvad ligger så forude?

Vi forventer, at især Novo Nordisk fortsat er en langsigtet vinder. Aktien er sat meget ned, selvfølgelig på grund af ledelsens nedjustering af de langsigtede vækstmål, men i endnu højere grad på grund af generel ”usikkerhed”. Når denne usikkerhed ændres til øget afklaring de kommende år, føler vi os ret overbeviste om, at aktien stille og roligt vil blive ført fremad. Ikke hurtigt op til de tidligere rekorder, men stille og roligt frem.

Et stort spørgsmål er stadig, hvordan den fremtidige regulering af medicinpriserne bliver i USA, og hvor meget det koster på Novos top- og bundlinje. Der er også kortsigtet risiko for, at ledelsen kommer med flere nedjusteringer, fordi en enkelt nedjustering sjældent kommer alene efter en meget lang guldperiode. Så hvis man går ind i Novo aktien nu som ny investor, vil det være en god ide at holde et snævert stop loss, så eventuelle kurstab begrænses. Langsigtet, efter skaderne er gjort op, vil Novo Nordisk igen køre frem. Spørgsmålet er, hvornår vi når bunden.

For A.P. Møller-Mærsk er vi stadig mere tvivlende:

Økonomisk Ugebrevs analyse viser, at udsigterne på containermarkederne nu er bedre end i flere år, fordi konsolideringen for alvor begynder at tage fart. Det kan medføre mindre overkapacitet, mindre konkurrence på priser, og øget indtjening.

Denne udvikling er dog næppe tilstrækkelig til at køre A.P. Møller-Mærsk ind på et nyt stærkt indtjeningsspor. Men det kan bidrage til en positiv historie. Hertil kommer, at kinesisk økonomi igen begynder at røre på sig, ligesom europæisk og amerikansk økonomi.

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!