Ugebrev: Atlantic Petroleum befinder sig i svær overlevelseskamp

Det færøske olieselskab Atlantic Petroleums søgen efter finansiering er nu blevet til en kamp for overlevelse, som blev besværet yderligere i sidste måned, da operatøren (Iona Energy) på det nu vigtigste aktiv. Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue.

Det færøske olieselskab Atlantic Petroleums søgen efter finansiering er nu blevet til en kamp for overlevelse, som blev besværet yderligere i sidste måned, da operatøren (Iona Energy) på det nu vigtigste aktiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: GARY CLEMENT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Gældstyngede Iona havde ellers tidligere strikket en løsning sammen i forhold til oliefeltet Orlando, der ventes at nå first oil i sidste kvartal af 2016, oplyser ugebrevet.

Den strategiske gennemgang af forretningen, som bestyrelsen i Atlantic Petroleum igangsatte i august, har ikke udmøntet sig i noget konkret resultat hen over efteråret, konstaterer ugebrevet, og tilføjer, at overlevelseskampen i forvejen er besværet af den vedvarende lave oliepris, som blandt har medført:

1) en overflod af sælgere af olieaktiver og "købers marked"

2) store budgetnedskæringer hos olieselskaberne.

3) de producerende felter sluger cash i stedet for at generere cash

Særligt problemet omkring punkt 3 er ifølge ugebrevet brudt ud i lys lue, da Atlantic i produktionsopdateringen for november meddelte, at man er gået i "default" i forhold til de producerende felter Blackbird og Ettrick.

- Det betyder i praksis, at Atlantic er stoppet med at indbetale til partnerskabet, forklarer ugebrevet og tilføjer:

- Samtidig er man nu i gang med at forhandle en løsning på plads omkring Atlantics udtræden af de felter, som først er cash flow positive fra selve driften ved en oliepris over 50 dollar/tønde.

Vigtigst er dog Orlando-projektet.

- En fortsættelse af Orlando er alfa og omega i forhold til Atlantics fremtid, da det projekt p.t. er det eneste, som ser rentabelt ud med de nuværende oliepriser. Og det vil endda kræve en investering på op imod 200 mio. kr. fra Atlantic i 2016 frem til first oil.

Det store spørgsmål er nu, om der er noget af værdi tilbage i Atlantic Petroleum.

Ugebrevet oplyser, at der selv efter nedskrivninger af de producerende aktiver til 0 er en egenkapital på 315 mio. kr. svarende til 85 kr/aktie.

Men den skal justeres yderligere.

- Kigger vi lidt nærmere på balancen kan vi dog nemt fjerne ca. 200 mio. kr. i primært immaterielle aktiver, som relaterer sig til eftersøgningsaktiver, sekundært goodwill i forbindelse med tidligere virksomhedsopkøb, skriver ugebrevet.

Så er værdien nede på omkring 31 kr./aktie.

- Orlando alene kan afgøre selskabets fremtid på den værdimæssige side. Derefter følger endnu et problem omkring likviditeten, for der kræves stadig en betydelig investering frem til first oil nåes, konstaterer ugebrevet.

En afklaring af Orlando er med topchefen for Atlantic Petroleum Ben Arabos ord et spørgsmål om dage eller få uger, førend aktionærerne får svar på om de skal fejre jul med små eller ingen julegaver.

- Meget tyder i øjeblikket på, at det bliver særdeles små julegaver, og det bør gentages, at risikoen i Atlantic Petroleum er ekstrem høj p.t. og at en investering i udgangspunktet må frarådes, konkluderer ugebrevet.

Atlantic Petroleum lukkede fredag 1,1 pct. højere i 9,30 kr.