Udsigt til Trump-sejr kan udløse store rentefald

Størstedelen af de amerikanske stemmer til præsidentvalget er talt op, og lige nu tyder det på, at det bliver republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, der løber med den store sejr.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forretningsmanden er ikke finansmarkedernes kop te, og udsigten til, at han ender i Det Hvide Hus, har fået renten på den amerikanske T-bond til at dykke markant i løbet af natten, og det samme billede kan tegne sig for renten på den tiårige danske statsobligation, når markedet åbner herhjemme.

»Såfremt resultaterne holder, så er der skabt betydelig usikkerhed omkring den fremtidige økonomiske politik i USA. Det kan igen betyde, at investorerne søger mod sikre havne såsom danske obligationer,« skriver Werming K. Pedersen, seniorøkonom i Sydbank, i en morgenkommentar.

Onsdag morgen i asiatisk handel ligger den tiårige amerikanske rente 11 basispoint lavere end tirsdag i 1,74 pct. Det er samtidig et fald på 10 basispoint i forhold til niveauet ved dansk børslukketid tirsdag.

Dermed tyder det på, at renten på det tiårige danske statspapir også vil falde fra handelsstart. Frem mod valget var rentereaktionen mere rolig herhjemme, og tirsdag eftermiddag steg renten på den tiårige danske statsobligation knap 1 basispoint til 0,24 pct. sammenlignet med mandagens niveau.

Hvis Donald Trump løber med valgsejren, sænker det desuden sandsynligheden for en renteforhøjelse hos den amerikanske centralbank i december til 51 pct. fra 84 pct., skriver Bloomberg News.

Det amerikanske præsidentvalg løber således med den helt store opmærksomhed onsdag, og der kommer ingen tunge økonomiske nøgletal i løbet af dagen.

Herhjemme får vi septembertal for den danske handels- og betalingsbalance, og her venter økonomerne, at betalingsbalancen stiger til 13 mia. kr., mens tallet for handelsbalancen ventes at lande på 5,8 mia. kr. Hos Sydbank ventes stigningen i betalingsbalancen dog kun at være marginal.

»Der er i disse år store overskud på den danske betalingsbalance. I august faldt overskuddet dog betragteligt som følge af fald i indkomster. Vi forventer, at betalingsbalancen i september stiger marginalt til 12,3 mia. drevet af stigende eksport og indkomst,« skriver Werming K. Pedersen i kommentaren.

I løbet af formiddagen offentliggør EU-Kommissionen desuden sin nye økonomiske prognose, og her vil investorerne holde øje med, om vækstskønnet for 2017 bliver nedjusteret.