Udsigt til sivende aktier - Novo åbner for posen

Efter et hattrick af lukkerekorder for C20 Cap-indekset ventes de danske eliteaktier at starte med kursfald tirsdag.

Investorerne lader til at tage en lille pause tirsdag, og inden børsåbning indikeres alle de toneangivende europæiske indeks at åbne med fald på op mod 0,4 pct.

Novo Nordisk er i fokus qua sin kapitalmarkedsdag for analytikere, investorer og pressen i Hillerød. Allerede fra morgenstunden har medicinalselskabet fremlagt sine hovedpunkter for dagen. De tæller blandt andre en gennemgang af koncernens strategi samt en oversigt over de vigtigste forsknings- og udviklingsprojekter på diabetesområdet.

Natten over har Novo desuden præsenteret data for det nye insulinmix Ryzodeg, der ifølge et nyt studie giver bedre blodsukkerkontrol og færre tilfælde af hypoglykæmi, pludseligt faldt i blodsukkeret, end forgængerproduktet. Novo B-aktien lukkede mandag i 982,50 kr.

Det andet store, børsnoterede danske medicinalselskab, Lundbeck, er også i fortsat fokus efter en kapitalmarkedsdag mandag eftermiddag. Her fortalte direktør Ulf Wiinberg, at selskabet går en travlt tid i møde med mange forskellige potentielle storsællerter.

»Med den produktplatform, vi har til rådighed, viser vi jer vores vækstpotentiale. Vi vil selvfølgelig ikke lykkes med hvert eneste produkt, men vi har det allerede bedre med vores udsigter, end vi havde for 12 måneder siden,« siger Ulf Wiinberg.

Lundbeck-aktien sluttede stort set uændret mandag i kurs 120,10. Tirsdag har aktien til gengæld fået en højere anbefaling fra Nordea, der nu siger "hold" mod tidligere "sælg" ifølge data fra Bloomberg.

Carlsberg holder også kapitalmarkedsdag tirsdag, hvor pressen til gengæld ikke er inviteret med. Dagen foregår i Schweiz og går ud på at give analytikerne bedre indblik i Carlsbergs store standardiseringsprogram, der indføres i Vesteuropa over de kommende år.

DFDS får forseglet sin skæbne på Den Engelske Kanal onsdag, hvor de engelske konkurrencemyndigheder offentliggør sin afgørelse i sagen om Eurotunnels køb af tre færger fra konkursramte Seafrance. Det danske rederi har klaget over, at Eurotunnel blev for stor en spiller på kanalen efter købet af færgerne, og det gav briterne i første omgang DFDS ret i, inden franskmændene appellerede afgørelsen.

Eurotunnel købte færgerne i 2012 fra konkursramte Seafrance og oprettede et nyt færgeselskab på ruten Dover-Calais under navnet Myferrylink. Siden har DFDS døjet med røde tal på ruten.

»Det er meget afgørende for det område af vores forretning. Der er en helt uholdbar konkurrencemæssig situation på Kanalen. Der er betydelig mere kapacitet indsat nu end tidligere - også da SeaFrance opererede - og det er helt uholdbart. Det skal vi have afklaret, og så skal vi have normaliseret situationen, således at operatørerne også kan tjene penge og dermed også investere fremover,« sagde DFDS-chef Niels Smedegaard til Ritzau Finans i november.

Smartguy har besluttet at trække sig fra planerne om at købe den svenske online-skoforhandler Brandos. Ifølge en kortfattet meddelelse fra Smartguy blev betingelserne i købstilbuddet fra sidste uge ikke overholdt.

FLSmidth kan se endnu en råvaregigant skrue ned for investeringerne. Det britisk-australske mineselskab Rio Tinto, der er verdens næststørste minevirksomhed, venter i 2015 have sænket sine investeringer til omkring 8 mia. dollar. Det svarer til under halvdelen af, hvad selskabet investerede sidste år.

»Som jeg ser det, fortsætter vi med at se skrøbelighed og omskiftelighed i markedet,« lyder det fra Rio Tintos administrerende direktør, Sam Walsh, ifølge Bloomberg News.

Mandag oplyste en af minesektorens helt store spillere, Vale, at selskabet for tredje år i træk vil mindske sine investeringer i 2014 til det laveste niveau siden 2010. FLS-aktien faldt på dagen 1,3 pct. til 283,30 kr.