Udsigt til minusdag på aktiemarkedet

De europæiske futureindeks indikerer fald torsdag morgen, efter at de amerikanske aktier tabte pusten onsdag aften. C20-indekset lukkede 0,5 pct. højere i 481,79.

- Vi venter, at C20-indekset falder 0,8-1,0 pct., efter at de amerikanske aktier tabte pusten onsdag aften, og efter at de asiatiske aktiemarkeder er faldet i løbet af natten til torsdag, udtaler aktiehandler Martin Munk fra Jyske Bank.

- Fokus er fortsat på effekten fra centralbankernes indgreb mod likviditetskrisen, og senere på dagen vil finanssektoren være i centrum grundet regnskabspræsentationen fra amerikanske Lehman Brothers, vurderer Martin Munk.

Novo Nordisk: Det amerikanske finanshus Merrill Lynch sænker sin anbefaling på Novo Nordisk til "neutral" fra "køb". Novo Nordisk lukkede onsdag 0,7 pct. lavere i kurs 337.

Novo Nordisk-konkurrenten Novartis vil reducere medarbejderstaben med 2500 personer, hvilket svarer til 2,5 pct. af koncernens globale medarbejderstab. Det skal give besparelser på 1,6 mia. dollar årligt fra år 2010. For blot to måneder siden reducerede Novartis medarbejderstaben med 1260 personer. Indgrebene kommer efter flere produktskuffelser, som blandt andet tæller udsættelsen af diabetesmedikamentet Galvus.

G4S: Den dansk/britiske vagt- og sikkerhedskoncern G4S indtræder i FTSE 100-indekset fra den 21. december. På Københavns Fondsbørs lukkede G4S 2,2 pct. højere i kurs 23,3.

Vestas: Den danske vindmøllegigant Vestas lægger sig i selen for at få politikerne på det store klimatopmøde på Bali til at kaste deres kærlighed på den grønne energi. Peter Brun, vicedirektør i Vestas, er rejst til den indonesiske ø for at følge topmødet. Vestas lukkede 0,6 pct. højere i kurs 518.

Danske Bank, som lukkede 0,2 pct. højere i kurs 212,8, er ikke alene Danmarks suverænt største børsmægler, men også den bedste. Det siger i hvert fald de professionelle investorer i årets toneangivende Prospera-undersøgelse, ifølge dagbladet Børsen.

SAS: Luftfarten tjener igen penge for første gang i syv år, men i 2008 er der udsigt til nye problemer, der også kan ramme de skandinaviske flyselskaber. Det er den internationale luftfartsorganisation IATA, der kraftigt har sænket forventningerne til næste år. SAS lukkede uændret i kurs 74.

IC Companys: Modekoncernen, som lukkede 0,2 pct. højere i kurs 316,5, er fortsat omgærdet af opkøbsspekulationer. Det konstaterer Jyske Bank, der fastholder sin købsanbefaling af aktierne i modekoncernen.

- Efter schweiziske Maus Freres' bud på Gant har spekulationerne om et opkøb af IC Companys fået ny næring. Vi forventer ikke et opkøb på kort sigt, men på længere sigt er sandsynligheden ikke uvæsentlig, skriver Jyske Bank.

Dong: Aktiesalget var fuldstændigt klar inden valget, og nu arbejdes der med planerne om at sætte salget af DONG Energy i gang 21. januar. Det skriver Børsen.

RB-Børsen