Udsigt til fald på aktiemarkedet

Trods et comeback hos de amerikanske aktier fredag aften, så ligger de europæiske indeks til fald.

Læs mere
Fold sammen
Philips skuffede med driftsindtjeningen i sit regnskab, mens den franske storbank BNP Paribas og det hollandske finanshus ING annoncerede store tab i fjerde kvartal.

Der er stille på den danske scene og fokus rettes mod de udenlandske nyheder med meldingerne fra BNP og ING samt regnskabet fra Philips. Vi venter en negativ åbning med fald i omegnen af 0,75 pct., vurderer seniorrådgiver Nils Lundsby fra Nordea over for RB-Børsen.

Banksektoren: Fredag lukkede Danske Bank 1,8 pct. lavere i kurs 54,5, mens Nordea endte 58,8 pct. lavere i kurs 27,8 Den franske storbank BNP Paribas venter nu et tab på 1,4 mia. euro i fjerde kvartal, og banken vil indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, da regeringens hjælpepakke åbner op for et aktiesalg til staten. BNP vil sælge 5,1 mia. aktier (prefered shares / præferenceaktier) til staten. Den hollandsk/belgiske finanskoncern ING, som har bank- og forsikringsaktiviteter, har mandag morgen annonceret tab omegnen af 1 mia. euro i fjerde kvartal.

Regnskabssæsonen: Philips skuffede investorerne med en driftsindtjening EBITA på 141 mio. euro i fjerde kvartal. Bundlinjen viser et tab på 1,47 mia. euro grundet skrivninger på aktieposten i fladskærmsjoint-ventureselskabet LG Philips.

Vestas: Vindmølleproducenten er på talefod med Barack Obama, og Vestas' ledelsen er yderst positiv efter et møde med den amerikanske præsident Barack Obama. Det skriver Dagbladet Børsen. Præsidenten har op til og efter sin præsidentindsættelse talt varmt for investeringer i vedvarende energi. Vestas lukkede fredag 0,7 pct. højere i kurs 290,3.

Medicinal: Sektoren får ekstra opmærksomhed, da Lundbeckfonden ifølge Dagbladet Børsen er parat til massive virksomhedsopkøb. Fonden går nu efter at bruge 2 mia. kr. på et nordisk opkøb inden for medicinal eller sundhedssektoren, men fonden vil også bruge mindst 400 mio. kr. på opkøb i bioteksektoren. På den internationale scene er fokus på amerikanske Wyeth, som angiveligt er ved at blive opkøbt af amerikanske Pfizer. Ifølge Bloomberg News har ledelserne i søndags holdt møde og talt om et opkøb til 68 mia. dollar.

Novo Nordisk: Insulinkoncernen, som er regnskabsaktuel på torsdag, har fredag eftermiddag fået sænket sin anbefaling af Danske Equities til hold fra køb. Novo handler med en velfortjent præmie i forhold til gruppen af sammenlignelige selskaber, men på grund af usikkerhed om godkendelse af lanceringen af Victoza i 2009, ventes der ikke en yderligere stigning i præmien, lød det fra finanshuset. Novo Nordisk lukkede 1,9 pct. lavere i kurs 288.

Novozymes: Ved samme lejlighed hævede Danske Equites sin anbefaling på Novozymes til svagt positive Akkumuler fra Hold. Novozymes steg fredag 2,9 pct. til kurs 448,5.

Norge: Regeringen ventes mandag at fremlægge sin hjælpepakke, som skal afbøde for kraftige stigninger i ledigheden. Den vil indeholde infrastrukturinvesteringer og øget offentligt forbrug Der spekuleres i at pakken også vil indeholde skattelettelser.

RB-Børsen