Udlandet tager kontrol med de største danske selskaber

De udenlandske investorer ejer over 56 pct. af aktiekapitalen i danske børsnoterede selskaber. Nu er investorerne også begyndt at stemme.

Udenlandske professionelle investorer, som i december 2015 ejede 56,7 pct. af aktiekapitalen i danske børsnoterede selskaber, er nu for alvor begyndt at stemme på de danske selskabers generalforsamlinger.
Læs mere
Fold sammen

Udenlandske professionelle investorer, som i december 2015 ejede 56,7 pct. af aktiekapitalen i danske børsnoterede selskaber, er nu for alvor begyndt at stemme på de danske selskabers generalforsamlinger.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Ledelse, der tidligere hed Ugebrev for Bestyrelser.

- Af de 25 selskaber i largecap-indeks (som også omfatter C20-selskaberne) havde de udenlandske aktionærer stemmedominans ved syv generalforsamlinger i foråret 2015, og antallet stiger med stor sandsynlighed yderligere dette forår, skriver ugebrevet, der videre oplyser, at syv af largecap-selskaberne allerede har fonds- eller familiedominans gennem en A-B aktiekonstruktion eller stemmebegrænsninger, hvilket blandt andet gælder Jyske Bank.

- Af de resterende 18 selskaber var der altså tale om udenlandsk kontrol i knap halvdelen af dem, konstateres det.

VP Investor Services oplyser til ugebrevet, at to af de selskaber, som de administrerer stemmeafgivning for, havde udenlandsk stemmedominans. Og hele fem af Computershares' selskaber havde udenlandsk stemmeflertal.

Fra Computershare oplyser direktør Michael Kjøller-Petersen, at de udenlandske investorer typisk var meget dominerende med stemmer afgivet gennem proxy agencies, der stemmer på vegne af dem, i børsnoterede selskaber med spredt ejerkreds, altså i selskaber som eksempelvis Danske Bank, GN Store Nord og TDC.

Til gengæld var den udenlandske stemmeandel i selskaber med eksempelvis fondsdominans og/eller A/B-aktier markant mindre. Her var det typisk kun 10-20 pct. af stemmerne ifølge ugebrevet.

- Derfor ligger der bag det samlede gennemsnit på 24 pct. udenlandske proxy-stemmer i largecap-selskaber ud af en samlet gennemsnitlig fremmødt kapital på 57 pct. meget store forskelle bag, skriver ugebrevet.

Ugebrevet oplyser, at ud fra gennemsnittet havde de udenlandske investorer en gennemsnitlig andel på 42 pct. på de store børsnoterede selskabers generalforsamlinger.

Det understreges dog, at gennemsnitstallet dækker over en gruppe med en udenlandsk stemmeandel på 60-80 pct. og er meget lavere i selskaber som eksempelvis A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk.