Udenlandske investorer strømmer til landet

De udenlandske investorers lyst til at købe danske aktier er steget markant siden 2007, og i skrivende stund sidder fremmedsprogede investorer på næsten 40 procent af det samlede danske aktiemarked.

Foto: Scanpix. Det er selskaber som Novo Nordisk, Mærsk og Vestas, der har sat Danmark på verdenskortet.
Læs mere
Fold sammen
De udenlandske aktiekøbere har kikkerten stift rettet mod det danske aktiemarked.

I løbet af de seneste to og et halvt år har stadig flere udenlandske investorer gjort deres indtog på det danske aktiemarked, og eksperter forudser, at den tendens vil fortsætte de kommende år.

Nye tal fra VP Securities – i folkemunde kendt som Værdipapircentralen – viser, at udenlandske investorer i skrivende stund sidder på i alt 39,5 procent af det danske aktiemarked. Det betyder med andre ord, at de udenlandske investorer ejer aktier for i alt 356 mia. kr.

Dette er en betydelig stigning i forhold til januar 2007, hvor aktiekøbere fra det store udland samlet set kun sad på godt 27,2 procent af det danske aktiemarked.

Stærke selskaber drager
Forklaringen på den stigende interesse for danske værdipapirer er ifølge aktie-strateg Morten Kongshaug, at Danmark trods sin beskedne størrelse og relativt lille aktiemarked har været begunstiget af en række markedsførende selskaber, der har haft held med at skabe opmærksomhed uden for landets grænser og sætte det danske aktiemarkedet på det finansielle verdenskort.

»Vi har haft nogle fantastiske cases herhjemme med selskaber, der i høj grad har været markedsledere inden for deres eget nicheområde. Det gælder blandt andet selskaber som Vestas, Novo Nordisk, Mærsk og Novozymes,« siger Morten Kongshaug.

Et lukrativt marked
Han fremhæver samtidig, at blandt andet Vestas og Novo Nordisk sammen med blandt andet DSV har været begunstiget af, at de befinder sig inden for markeder, der har været i kraftig vækst de senere år.

»Sundhedsområdet har været i kraftig vækst, hvor blandt andet sukkersyge og især fedme efterhånden er blevet en global folkesygdom. Samtidig har transportsektoren oplevet en kraftig fremgang med en øget samhandel, hvilket blandt andet har gavnet et selskab som DSV,« siger Morten Kongshaug.

Det er især professionelle investorer fra udlandet i form af fonde og pensionskasser, der de senere år er begyndt at købe danske aktier.Den gruppe af danske virksomheder, der har en stor udenlandsk aktionær i ryggen, tæller således blandt andet rederierne Norden og Torm, mens også biotekselskab Genmab og vindmøllevirksomheden Vestas har storaktionærer med postadresse uden for landets grænser.Sikrer prisfastsætning
Væksten i antallet af udenlandske aktionærer på det danske aktiemarked betyder samtidig, at den private danske småsparer og ikke mindst de danske virksomheder i dag sidder på langt færre danske aktier end tidligere og derfor heller ikke har så store aktieposter som førhen.

Analysechef i Jyske Bank, Rune Møller, påpeger dog, at det skal ses som noget positivt, at de danske børsnoterede selskaber i stigende grad kommer på udenlandske hænder.

»Det er med til at sikre en mere fornuftig prissætning af det danske aktiemarked og sikrer en større internationalisering på det danske aktiemarked. Jeg er overbevist om, at tendensen vil fortsætte, så vi vil se stadig flere udenlandske investorer købe op i danske selskaber,« siger han og understreger, at banken ligeledes opfordrer den enkelte dansker til at søge uden for landets grænser, når de skal købe aktier.

Styres fra udlandet
Tanken om, at en hæderkronet dansk virksomhed styres fra et kontor på den anden side af kloden, kan muligvis give bange anelser hos nogen. Eksempelvis har det givet en del uro i rederiet Torm, at de græske ejere til tider har gjort tingene betydelig tanderledes, end man normalt ville gøre herhjemme.

Men senioranalytiker Stig Nymann i Lån & Spar Bank påpeger, at de udenlandske investorer ofte slet ikke er interesseret i at sætte dagsordenen i de danske firmaer.

»Når vi taler om de udenlandske investorer, er det primært institutionelle, og de køber ikke aktier for at tage magten eller afsætte bestyrelsen. De er langsigtede investorer og ikke aggressive. Faktisk vil de typisk være mere passive end eksempelvis danske investorer som ATP og LD,« siger han.