Udenlandske investorer opkøber danske landbrugsejendomme

Et stigende antal udenlandske investorer opkøber landbrugsejendomme i Danmark. Prisen på ejendomme er faldet drastisk under krisen, og investorerne håber, at priserne på sigt vil stige.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorer fra udlandet er i et omfang, som ikke er set før, begyndt at opkøbe landbrugsejendomme i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten.

En række landbrugsmælgere fortæller til avisen, at de stadig oftere bliver kontaktet af især tyske og hollandske investorer, og det har allerede resulteret i, at flere store landbrugsejendomme i Jylland nu er på udenlandske hænder. En liberalisering af landbrugsloven, der trådte i kraft 1. januar, har gjort det nemmere for udenlandske investorer at få fingre i dansk landbrug.

Men de udenlandske opkøbere af landbrugsejendomme vil helst købe landbrugsbedrifter uden køer og grise, og det kan være problematisk, lyder det fra Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild:

»Det kan være udmærket, hvis noget af den kapital kommer fra udlandet. Faren er dog, at eksterne investorer - både danske og udenlandske - typisk vil fokusere på investeringer i jord og ikke er interesserede i produktion af mælk og grise, som er det, der skaber størstedelen af arbejdspladserne og eksportindtægterne. Dermed risikerer vi, at dansk landbrugsjord ender med at ligge hen som et passivt investeringsgode, der anvendes til pengeanbringelse,« siger han til avisen.

Dansk landbrug er i disse år i en økonomisk krise, og erhvervet klager ofte over dårlige danske rammevilkår. Det har dog betydet, at prisen på landbrugsejendomme er faldet med 40 procent, men investorerne håber på, at priserne med tiden vil stige, særligt hvis rammevilkårene i Danmark forbedres.