Udbredt rejsefrygt presser europæiske flyaktier ned

Flyselskaberne har en hård dag på de europæiske aktiebørser torsdag. Både Lufthansa og Easyjet melder om vigende rejselyst - blandt andet på grund af frygt for terrorangreb.

Det har i førstnævntes tilfælde givet anledning til en nedjustering af forventningerne til årets resultat, og den tager investorerne imod ved at dumpe aktien med 8,3 pct. Det er det største fald i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Det har i førstnævntes tilfælde givet anledning til en nedjustering af forventningerne til årets resultat, og den tager investorerne imod ved at dumpe aktien med 8,3 pct. Det er det største fald i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks.

»Bookinger - særligt på langdistanceruterne til Europa - er faldet markant, hvilket især skyldes gentagne terrorangreb i Europa samt politisk og økonomisk usikkerhed,« skrev Lufthansa i forbindelse med nedjusteringen onsdag aften.

På brancheniveau er rejse- og fritidsaktierne de næstmest faldende i Stoxx 600 torsdag med et samlet fald på 1,0 pct. Kun teleaktierne har en dårligere dag på børserne i Europa.

Easyjet bliver efter et faldende salg handlet ned med 5,3 pct. på børsen i London. Det britiske lavprisselskab meldte om en omsætning i tredje kvartal på 1,2 mia. pund - det er 2,6 pct. lavere end i samme periode for et år siden. Forventningen blandt analytikere adspurgt af Bloomberg News var et salg på 1,22 mia. pund.

Easyjet peger også på, at frygten for terrorhændelser i Europa og Nordafrika siden sidste år har afskrækket turister og forretningsfolk fra at rejse, og det bliver nu forstærket af det seneste angreb i franske Nice samt uroen i forbindelse med det fejlslagne militærkup i Tyrkiet. Samtidig venter Easyjet at blive mærket af den britiske afstemning om at forlade EU.

Konkurrenterne Ryanair og Air France-KLM bliver hevet med ned og falder med henholdsvis 5,1 pct. og 4,5 pct.

SAS er blandt de flyselskaber, der er knap så hårdt ramt, da aktien blot falder 0,8 pct. til 13,00 kr.